IS steekt tenten in vluchtelingenkamp in brand

14/04/16 om 17:43 - Bijgewerkt om 17:47

Nabij de Turkse grens heeft IS een vluchtelingenkamp aangevallen en tenten in brand gestoken.

Tijdens haar opmars nabij de Turkse grens heeft de terreurgroep IS tenten in een vluchtelingenkamp in brand gestoken. Dat schrijft de Volkskrant op basis van informatie van de humanitaire organisatie Independent Doctors Association (IDA).

Volgens een woordvoerder van IDA viel IS het vluchtelingenkamp Ikd, nabij Azaz, binnen. 'Tenten werden in brand gestoken en bewoners sloegen op de vlucht', klinkt het. Ook drie andere kampen werden aangevallen. Hoewel de vluchtelingen op tijd geëvacueerd konden worden, vielen er in de omgeving van de kampen toch tien doden en een twintigtal gewonden door gevechten. Ook eén kind raakte gewond.

Het Vrije Syrische Leger zou intussen de kampen hebben heroverd waardoor de inwoners langzaam kunnen terugkeren.

Belangrijke grensovergang

In de regio verblijven volgens cijfers van de Verenigde Naties minstens 250.000 vluchtelingen, voor wie Turkije de grens dichthoudt.

Humanitaire organisaties waarschuwen al langer dat deze regio geen veilige plek is voor vluchtelingenkampen. Zo raakten eerder vier burgers gewond toen Turkije mortiergranaten afvuurde vanuit de provincie Kilis, in het zuiden van het land aan de grens met Syrië. Het bombardement volgde een dag op de herovering door IS van al-Rai, in het noorden van Syrië. Dit is een van de belangrijkste grensovergangen tussen Syrië en Turkije, waar een belangrijke verbindingsweg richting Aleppo loopt. (AVE)

Onze partners