IS lijdt belangrijke nederlagen in Irak

05/09/14 om 08:03 - Bijgewerkt om 09:00

De Islamitische Staat (IS) zorgt internationaal voor heel wat commotie en verontwaardiging met zijn gruweldaden in Syrië en Irak, maar er is ook 'goed' nieuws. De voorbije weken en dagen hebben Iraakse troepen en Koerdische strijders met de steun van Amerikaanse bombardementen enkele zeer belangrijke overwinningen op de terreurgroepering geboekt.

IS lijdt belangrijke nederlagen in Irak

Een Peshmerga-strijder naast de Koerdische vlag © Belga Image

Volgens de Iraakse staatstelevisie is bij luchtaanvallen in Irak donderdag een van de hoogstgeplaatste strijders van IS om het leven zijn gekomen. Het zou gaan om Abu Hajar al-Suri, de rechterhand van leider Abu Bakr al-Baghdadi. Er zijn ook berichten dat Al-Baghdadi zelf zou zijn omgekomen, maar die zijn voorbarig.

Strategisch

De voorbije maanden heeft IS heel wat gebied in Syrië en Irak veroverd, maar met de steun van de Amerikaanse luchtaanvallen zijn de Iraakse troepen en de Koerdische Peshmergastrijders erin geslaagd de voorbije dagen enkele strategische plaatsen te heroveren.

De belangrijkste overwinning op IS tot hiertoe is ongetwijfeld de Mosuldam aan de Tigris. IS-strijders hadden de dam begin augustus veroverd, maar Peshmerga-milities konden de dam heroveren. Van de dam wordt gezegd dat wie ze controleert, ook de stad in handen heeft.

Vorig weekend nog voerde het Amerikaanse leger opnieuw luchtaanvallen uit tegen jihadisten van de IS in de buurt van de Mosuldam.

Mosuldam

Mosuldam © REUTERS

Bagdad

Peshmerga-milities en Iraakse soldaten waren in het weekend ook opgerukt op meerdere fronten ten noorden van Bagdad en de omgeving van Mosul. Daarbij is de stad Amerli bevrijd. Volgens staatszender Al-Irakija werden daarbij minstens 100 strijders van IS gedood.

Volgens Al-Sumaria News veroverden regeringssoldaten maandag de plaats Sulaiman Bek, zowat 160 km ten noorden van Bagdad. Daarbij is een belangrijke aanvoerder van IS gedood en zijn 36 strijders gevangen genomen. Ten noorden van Mosul hebben strijders van de Peshmerga de strategisch belangrijke plaats Sumar heroverd op IS.

Tikrit

Het is ook dankzij de Amerikaanse luchtaanvallen dat Iraakse troepen veel Yezidi's die door IS waren omsingeld in het Sinjargebergte - en de keuze hadden tussen sterven van de honger of vermoord worden -, hebben kunnen helpen ontkomen aan de terreurgroep.

De Iraakse troepen rukken nu op naar Tikrit. De geboortestad van de vroegere dictator Saddam Hussein is sinds juni in handen van IS.

Psychologisch

De overwinningen zijn niet alleen belangrijk omwille van voor de hand liggende humanitaire redenen, maar ook om psychologische redenen.

IS lijdt belangrijke nederlagen in Irak

© BELGA

Met zijn beelden van onthoofdingen, kruisigingen en massagraven wil de IS immers vooral angst zaaien en tonen dat het ongehinderd zijn gangen kan gaan. De samenwerking tussen de Amerikanen (vanuit de lucht) en de Iraakse en Koerdische troepen (op de grond) heeft op zijn minst al bewezen dat IS niet zo sterk is als de groepering zelf wil laten uitschijnen.

In dat kader kunnen de video's die IS verspreidde van de onthoofding van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff, misschien wel als een wanhoopsdaad worden gezien.

Meer steun

Bovendien hint nu ook de Navo op mogelijke hulp in de strijd tegen IS. De Navo zou een Iraaks verzoek om hulp alvast 'ernstig in overweging nemen', zo zei secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen in de aanloop naar de NAVO-top in Wales.

'Ik ben er zeker van dat, indien de Iraakse regering een verzoek zou sturen voor Navo-bijstand, dit ernstig zou worden overwogen door de lidstaten', stelde hij. 'Ik geloof dat de internationale gemeenschap in haar geheel een plicht heeft IS een halt toe te roepen'.

De Britse regering zegt intussen dat ze overweegt om militair tussen te komen in Irak en wapens te leveren aan de Koerdische Peshmerga-milities.

Syrië

IS lijdt belangrijke nederlagen in Irak

© BELGA

Een ander paar mouwen is echter Syrië. Om komaf te maken met IS moet niet alleen in Irak worden opgetreden, maar ook in Syrië. En dat is een pak gecompliceerder.

'Vooraleer hij die stap onderneemt, wil de Amerikaanse president Barack Obama eerst zeker zijn dat mogelijke partners, in Europa maar ook het Midden-Oosten, daarachter kunnen staan', zei Bart Kerremans, hoogleraar internationale relaties aan de KU Leuven en Amerikakenner aan Knack.be. 'Dat initiatief is op dit moment bezig'.

Philip J. Crowley, voormalig woordvoerder van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken en nu professor aan het Institute of Public Diplomacy & Global Communication van de George Washington University, sluit in een opiniestuk op de BBC-website niet uit dat Washington militaire actie in Syrië zal ondernemen.

'Er is op dit moment geen reden om aan te nemen dat IS de mogelijkheden of de interesse heeft om aanslagen in de VS of Europa uit te voeren,' zegt Crowley. 'Dat kan veranderen. Maar ondanks de dringende actie die nodig is, is er nog tijd om een gepaste strategie te ontwikkelen en om bondgenoten te vinden die daaraan willen meewerken.'

Lees meer over:

Onze partners