'IS-leiders verhuizen van Syrië en Irak naar veiliger Libië'

03/02/16 om 19:18 - Bijgewerkt om 19:18

Verschillende hooggeplaatste commandanten van de terreurgroepering Islamitische Staat zijn de voorbije maanden van Irak en Syrië naar Libië verhuisd. Ze zoeken er een veiliger onderkomen vanwege de bombardementen in Irak en Syrië.

'IS-leiders verhuizen van Syrië en Irak naar veiliger Libië'

In Libië heerst sinds de val van dictator Muammar Khaddaffi in oktober 2011 een burgeroorlog © Belga Image

Het hoofd van de inlichtingendiensten in de Libische stad Misrata, heeft dat gezegd aan de Britse omroep BBC.

IS-bolwerk

Volgens Ismail Shukri komen steeds meer strijders aan in Sirte. De geboorteplaats van de vroegere Libische leider Muammar Khaddaffi staatt sinds vorig jaar onder controle van IS.

'De meerderheid van hen zijn buitenlanders, zo'n 70 procent. Het gaat naast Iraken en Syriërs vooral om Tunesiërs, Egyptenaren, Soedanezen en Algerijnen. De meeste Irakezen komen uit het ontmantelde leger van Saddam Hoessein', zegt hij.

Chaos

IS krijgt in Libië steeds meer voet aan de grond, gebruikmakend van een machtsvacuüm doordat twee regeringen er om de macht strijden sinds de val van Khaddaffi in oktober 2011. In januari waren er onder andere in Zliten en Ras Lanouf aanslagen die IS opeiste.

Libië stond dinsdag daarom ook op de agenda van een vergadering in Rome van 23 landen die deel uitmaken van de coalitie tegen IS.

Nieuwe oorlog?

Sommige landen verkiezen een militaire interventie in Libië. Vorige week bevestigde de Amerikaanse regering dat ze nieuwe militaire actie in Libië overweegt, vier jaar na het omstreden luchtoffensief in het Noord-Afrikaanse land dat de val van Khaddaffi bespoedigde.

In een interview op Knack.be voorspelde Midden-Oosten-kenner Koert Debeuf eind 2015 al dat de aandacht van IS naar Libië zou verplaatsen. 'Op 300 kilometer van Italië zullen ze hun nieuwe, zeer sterke en veel moeilijker te controleren uitvalsbasis installeren. Europa zal geen andere keuze hebben dan opnieuw ten oorlog te trekken in Libië.' (KVDA)

Onze partners