IS-leider van Afghanistan en Pakistan gedood

13/07/15 om 10:43 - Bijgewerkt om 10:43

Hafiz Said, de leider van Islamitische Staat (IS) in Afghanistan en Pakistan, werd gedood bij een drone-aanval. De terreurbeweging ontkent het nieuws.

IS-leider van Afghanistan en Pakistan gedood

Een man steekt de straat over in de provincie Nangarhar in Afghanistan. © Reuters

Volgens de Afghaanse inlichtingendienst werd Hafiz Said, de leider van Islamitische Staat (IS) in Afghanistan en Pakistan, gedood bij een drone-aanval in Achin in de oostelijke Afghaanse provincie Nangarhar. Dat bericht Britse omroep BBC.

'Hafiz Said Khan leeft'

Zo'n 30 andere militanten zouden eveneens bij de aanval zijn omgekomen, maar dat werd niet onafhankelijk geverifieerd. Bovendien ontkent de terreurbeweging de dood van de leider: Hafiz Said Khan 'leeft', zo stelde IS tegenover de BBC.

Wel bevestigde de groepering dat Shahidullah Shahid, een voormalig lid van de Pakistaanse taliban die overliep naar IS, omkwam bij een aanval met een drone. Hij was de belangrijkste van een groep strijders die in een video verscheen in januari. De beelden zouden in Pakistan zijn vastgelegd toen de groep trouw zwoer aan IS.

Ook Gul Zaman zou overleden zijn. Dat stelde Malvi Abdurrahim Muslimdost, een leider van de terreurbeweging in Afghanistan, tegenover de Britse omroep. Het zou de eerste keer zijn dat Islamitische Staat de dood van vooraanstaande leiders bevestigt. Het verlies van de twee zou volgens BBC een grote klap zijn voor IS in de Afghaanse en Pakistaanse regio.

'Coalitie neemt uitbreiding ernstig'

De drone-aanval zou uitgevoerd zijn door de internationale coalitie geleid door de Verenigde Staten. Het is slechts de derde keer dat die troepen instemden met het gebruik van drones tegen IS in Afghanistan, aldus de BBC. Dat toont volgens correspondent van de omroep in Kaboel, David Loyn, aan dat de internationale coalitie de uitbreiding van de terreurbeweging in Afghanistan ernstig neemt.

De Afghaanse overheid heeft eveneens de overlijdens nog niet bevestigd. In april werd bijvoorbeeld reeds gemeld dat Said omkwam bij het plaatsen van een bom. Een andere IS-leider, Mullah Abdul Rauf, zou al in februari zijn overleden bij een aanval met een drone.

'Khorasan'

Achin bevindt zich dicht bij de grens met Pakistan. De provincie Nangarhar ziet steeds meer gevechten uitbreken tussen IS en de taliban, duizenden burgers zijn hun huizen al ontvlucht.

Het is een van de regio's waar IS-militanten het meest actief zijn in het Afghaans-Pakistaanse gebied dat door de terreurgroep als de 'Khorasan-staat' bestempeld wordt.

Dat IS ook in Pakistan actief is, werd voor het eerst merkbaar in april, toen de regionale woordvoerder beweerde dat zijn strijders drie Pakistaanse soldaten hadden omgebracht. (WB)

Onze partners