IS-leider mengt zich in strijd om Mosoel

03/11/16 om 07:31 - Bijgewerkt om 07:31

Bron: Belga

IS-leider Aboe Bakr al-Baghdadi heeft zijn troepen opgeroepen om weerstand te bieden aan het Iraakse leger in de strijd om Mosoel, in zijn eerste videoboodschap sinds ongeveer een jaar.

IS-leider mengt zich in strijd om Mosoel

© AFP

De timing van de video is niet toevallig gekozen, gezien IS het steeds moeilijker krijgt in Mosoel. De boodschap is een signaal dat de groep zich ernstig bedreigd voelt, maar desondanks niet van plan is zich zomaar gewonnen te geven.

"Aan alle mensen van Ninive (de provincie waarin Mosoel gelegen is, red.), en vooral aan de strijders, pas op voor lafheid in de confrontatie met de vijand. Trek je niet terug... Eervol standhouden is duizend keer gemakkelijker dan terugtrekken in schaamte", aldus de leider van Islamitische Staat (IS).

Mosoel is de tweede stad van Irak en het bolwerk van IS in het land. Het was in een van de moskeeën van de stad dat al-Baghdadi in juni 2014 zijn "kalifaat" uitriep, dat de door de terreurgroep veroverde gebieden in Irak en Syrië verenigde.

Sindsdien is het door IS gecontroleerde gebied sterk afgenomen, en sinds 17 oktober zijn de Iraakse troepen gestart met een groot offensief om Mosoel te heroveren.

Onze partners