'IS-leider Al-Baghdadi verbreekt stilte en roept moslims op tot strijd'

15/05/15 om 12:24 - Bijgewerkt om 12:23

De Islamitische Staat heeft via het internet een audioboodschap verspreid, waarop naar eigen zeggen de stem van leider Abu Bakr al-Baghdadi te horen is. Als dat klopt, is het zijn eerste teken van leven in maanden.

'IS-leider Al-Baghdadi verbreekt stilte en roept moslims op tot strijd'

Abu Bakr al-Baghdadi © Reuters

Het audiofragment is vrijgegeven door Al-Furqan, de media-arm van de terroristische organisatie, en verschenen op verschillende websites. De stem - volgens IS dus van Abu Bakr Al-Baghdadi - roept moslims op om te emigreren naar het kalifaat.

'Er is geen excuus voor een moslim om niet naar de Islamitische Staat te verhuizen. Het is voor elke moslim een plicht om zich aan te sluiten bij de strijd. We roepen jullie op om jullie aan te sluiten of de wapens op te nemen waar jullie zijn'.

'De islam was nooit een religie van de vrede, het is de religie van de strijd', gaat het verder. 'Niemand moet geloven dat de oorlog die we voeren, die van de Islamitische Staat is. Het is de oorlog van alle moslims, de Islamitische Staat voert de strijd gewoon aan. Het is de oorlog van de moslims tegen de ongelovigen.'

Geruchten

De spreker verwijst ook naar het door Saoedi-Arabië geleide offensief tegen sjiitische rebellen in Jemen, dat begon op 26 maart. Een en ander moet bewijzen dat de audioboodschap pas recent is opgenomen.

Abu Bakr al-Baghdadi

Abu Bakr al-Baghdadi © Reuters

De vorige boodschap van Al-Baghdadi dateert van november en hij is slechts één keer in het openbaar verschenen, toen hij zichzelf uitriep tot kalief in een toespraak in een moskee in Mosul nadat IS de Iraakse stad had ingenomen in juli vorig jaar.

Er is onzekerheid over de gezondheidstoestand van Al-Baghdadi. Volgens verschillende bronnen raakte hij in maart zwaargewond bij een luchtaanval van de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen IS. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft dat echter nooit bevestigd.

Nummer twee

Abu Alaa al-Afri.

Abu Alaa al-Afri. © Wikipedia

Gespeculeerd werd ook al dat Al-Baghdadi niet meer in staat is om de terreurbeweging te leiden en dat de nummer twee van IS het van hem heeft overgenomen. Volgens het Amerikaanse inlichtingenbureau The Soufan Group gaf Abdul Rahman Mustafa Mohammad - alias Abu Alaa al-Afri - op 8 mei een toespraak tijdens het vrijdaggebed in dezelfde moskee als Al-Baghdadi vorig jaar.

Woensdag maakte het Iraakse ministerie van Defensie dan weer bekend dat Al-Afri gedood werd bij een luchtaanval op een moskee in Noord-Irak. Volgens Washington heeft de internationale coalitie geen moskeeën aangevallen. (KVDA)

Onze partners