'IS legt regels op aan journalisten in het kalifaat'

08/10/14 om 04:03 - Bijgewerkt om 04:03

Voor de weinige journalisten die nog over zijn in IS-gebied zijn 11 regels opgesteld. Vooral de tiende is van belang. Die stelt dat de overige regels kunnen veranderen als de omstandigheden dat vragen.

'IS legt regels op aan journalisten in het kalifaat'

De site Syria Deeply met een beeld uit Deir Ezzor © /

Islamitische Staat wil zelf de regie over de berichtgeving zoveel mogelijk in handen houden, via een informatiedienst die propaganda verspreidt. Tegelijk zijn onthoofdingen van collega's niet van aard om journalisten naar IS-territorium te lokken. Maar lokale journalisten, die niet konden of niet wilden vluchten, proberen soms verder te werken, en voor hen, heeft IS nu 11 regels opgesteld, zo meldt de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast. The Daily Beast haalt de informatie bij de oppositiesite Syria Deeply, die op haar beurt verwijst naar een journalist die in de Syrische stad Deir Ezzor werkte en nog probeert verder te werken. Ooit telde de stad, die nu in IS-zone ligt, 240.000 inwoners. Kortgeleden werden de enkele resterende journalisten naar de informatiediensten geroepen, waar de 11 regels werden meegedeeld.

'Trouw'

Regel 1: wie in het kalifaat verblijft, is inwoner en moet trouw zweren aan de kalief.

Regel 2: journalisten werken onder supervisie van de IS-informatiedienst. Die dienst moet hen (regel 11) een speciale vergunning verlenen alvorens ze mogen werken. Vervolgens moeten ze, volgens regel 6, hun werk voor publicatie of uitzending aan de informatiedienst voorleggen.

Regel 3: ze mogen voor persagentschappen werken maar niet voor tv-nieuwszenders. En, regel 4, ze mogen op geen enkele manier samenwerken met een aantal IS-vijandige zenders, zoals, Al-Arabiya of Al-Jazeera.

Regel 9: de journalist is verantwoordelijk voor elke overtreding en zal daarvoor bestraft worden.

Waarna regel 10 duidelijk maakt dat de voorafgaande regels en de ene volgende regel voorlopig zijn.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners