'IS-kopstuk Adnani is gedood in Aleppo'

30/08/16 om 20:24 - Bijgewerkt om 23:44

De woordvoerder van Islamitische Staat (IS), Abu Muhammad al-Adnani, is volgens de terreurgroepering omgekomen in de Syrische stad Aleppo.

'IS-kopstuk Adnani is gedood in Aleppo'

Abu Muhammad al-Adnani © YouTube

Dat meldt terreurmonitor SITE Intelligence op basis van berichten van Amaq, het nieuwsagentschap van IS. Uit onafhankelijke bron is het bericht nog niet geverifieerd.

Door wie en wanneer precies Abu Muhammad al-Adnani werd gedood, vermeldt Amaq niet. Alleen dat het gebeurde terwijl hij in Aleppo 'militaire operaties overzag'.

'Zware klap'

Volgens SITE-directrice Rita Katz betekent de dood van Adnani een nieuwe 'zware klap' voor IS. De voorbije maanden verloren de jihadisten meerdere leiders.

In juli bevestigde IS al de dood van Tarkan Batirasjvili, alias Abu Omar al-Shishani of Omar de Tsjetsjeen, de militaire commandant van de terreurgroepering. In maart meldde de Amerikaanse regering de dood van de nummer twee van IS, Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli.

'Minister van aanslagen'

Adnani, geboren in de Syrische provincie Idlib (exacte leeftijd onbekend), is een van de beruchtste jihadisten. In oproepen tot aanslagen door zogenaamde eenzame wolven in het Westen, werd hij meer dan wie ook geciteerd, zo verklaarde Katz op Twitter. Hij droeg ook het predicaat 'minister van aanslagen'. De VS zetten vijf miljoen dollar op zijn hoofd.

Voor de zomer nog riep Adnani in een audioboodschap op om aanslagen uit te voeren in de VS en Europa in de islamitische heilige maand van de ramadan. In een filmpje uit 2014, dat na de aanslag met een vrachtwagen in Nice opnieuw opdook, riep hij op om ongelovigen te vermoorden en raadde hij aan om 'hen te overrijden'.

Het was ook Adnani die in de zomer van 2014 in een audioboodschap het 'kalifaat' van Islamitische Staat uitriep en IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi tot 'kalief' verhief.

Reactie VS

Er is geen bevestiging vanuit de VS, maar volgens de BBC maakte een bron bij het Pentagon wel bekend dat de internationale coalitie tegen IS een luchtaanval uitvoerde tegen een leider van de terreurgroep, zonder te verifiëren of al-Adnani het doelwit was. De internationale coalitie "heeft een luchtaanval uitgevoerd in al-Bab (noordoosten van Aleppo) in Syrië tegen een hoge verantwoordelijke van IS. We zijn de resultaten van deze operatie nog aan het evalueren."

(KVDA/RR)

Onze partners