IS executeert 30 eigen aanhangers

09/03/15 om 20:12 - Bijgewerkt om 20:16

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zou 30 aanhangers gedood hebben, omdat ze voor de gevechten tegen het Iraakse leger op de vlucht zijn gegaan.

IS executeert 30 eigen aanhangers

© AFP

Volgens ooggetuigen werden hun lijken maandag ten noorden van de stad Tikrit verbrand. Naar verluidt zou de IS een speciale eenheid opgericht hebben die jacht moet maken op gevluchte strijders.

De extremisten zouden ook 20 jongemannen gedood hebben die zich wilden aansluiten bij sjiitische milities. Het Iraaks leger en sjiitische milities zijn een week geleden een grootschalig offensief begonnen tegen de soennitische IS-extremisten, om de provinciehoofdstad Tikrit 170 kilometer ten noorden van Bagdad te bevrijden. De stad ligt op een belangrijk knooppunt tussen de hoofdstad Bagdad en het IS-bastion Mosoel in Noord-Irak.

De anti-Assadsite Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) meldde maandag ook dat in het noorden van Syrië minstens negen mensen bij gevechten tussen IS-aanhangers en afvallige IS-strijders om het leven zijn gekomen. Een groep van tien buitenlandse extremisten had eerder geprobeerd om via Turkije naar hun land van herkomst terug te keren. Negen van hen kwamen uit het Westen. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners