IS executeerde op een half jaar bijna 2.000 mensen

28/12/14 om 18:12 - Bijgewerkt om 18:12

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft op een half jaar tijd bijna 2.000 mensen - 1.878 - in Syrië geëxecuteerd. Dat meldt de vanuit Groot-Brittannië opererende anti-Assadsite Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).

IS executeerde op een half jaar bijna 2.000 mensen

© Reuters

De helft van de slachtoffers is lid van een belangrijke soennitische stam. Het SOHR telt de slachtoffers sinds de uitroeping van IS van een "kalifaat" tot gisteren (zaterdag).

De slachtoffers werden doodgeschoten, onthoofd of gestenigd. De executies vonden plaats in de provincies Deir Ezzor, Hassaka, Raqa, Aleppo, Homs en Hama, aldus het Observatorium.

Tweederde van de doden (1.175) zijn burgers; onder hen vier kinderen en acht vrouwen. De helft van de slachtoffers is van de Sjaitatstam. Dat zijn, net als de terreurgroep, soennieten. Zij waren echter in opstand gekomen tegen IS.

Voorts werden 502 soldaten of leden van pro-Sadatmilities omgebracht, 120 leden van de eigen beweging (die wilden vluchten) en 80 leden van de rivaliserende, met al-Qaida verbonden terreurbeweging al-Nosra Front. (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners