IS en Syrische overheid strijden om historische Palmyra

18/05/15 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:11

Hevige gevechten tussen het Syrische leger en Islamitische Staat (IS) bij het archeologisch belangrijke Palmyra houden aan. De regeringstroepen konden de islamistische militanten uit de stad en de omringende heuvels verdrijven.

IS en Syrische overheid strijden om historische Palmyra

Palmyra, Syrië. © AFP

De hevige gevechten tussen de Syrische regeringstroepen en de islamistische terreurgroepering Islamitische Staat (IS) bij de archeologisch belangrijke stad Palmyra houden aan. Bij een aanval met mortiergranaten door IS zijn minstens vijf burgers omgekomen, zo meldt de vanuit Londen opererende oppositiesite SOHR (Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten). Daarnaast vielen langs beide zijden van het conflict opnieuw slachtoffers.

Unesco

De Syrische luchtmacht heeft zeker veertien luchtaanvallen uitgevoerd op IS-stellingen, luidt het. Sana, het Syrische persagentschap onder controle van de staat, meldt dat het leger een aanval van IS heeft afgeweerd en de terreurgroep daarmee grote verliezen heeft toegebracht.

Afgelopen weekend slaagde het regeringsleger er al in de IS-strijders uit de historisch belangrijke stad en de omringende heuvels te verdrijven. Palmyra staat op de wereldefgoedlijst van Unesco en bezit een schat aan archeologische sites. Gevreesd wordt dat Palmyra verwoest en geplunderd zal worden als de stad in handen komt van IS. De terreurgroep verwoestte eerder al werelderfgoedsites in Irak, namelijk in Khorsabad, Nimrod en Hatra. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners