IS eist dubbele aanslag ’tegen sjiieten’ in Beiroet op: 43 doden

Ziekenwagens rukken aan naar de plaats van de aanslagen © REUTERS

Bij aanslagen van twee zelfmoordterroristen zijn in de Libanese hoofdstad Beiroet zeker 43 doden en 200 gewonden gevallen. Islamitische Staat heeft de aanslagen opgeëist.

Over het precieze aantal slachtoffers bij de dubbele aanslag bestaat nog onduidelijkheid, maar volgens het Libanees ministerie van Volksgezondheid gaat het om minimaal 43 doden en 200 gewonden.

De aanslagen vonden plaats in het handelscentrum van de dichtbevolkte zuidelijke wijk Burzj a-Baradzje, een bolwerk van de sjiitische beweging Hezbollah in hoofdstad Beiroet.

Volgens het officiële persbureau NNA waren er binnen vijf minuten, op 150 meter van elkaar, twee zware explosies. Volgens televisiezender LBC waren in totaal vier zelfmoordterroristen in de omgeving onderweg, een van hen is echter gevlucht en een andere werd gedood voor hij zijn explosieven tot ontploffing kon brengen.

‘Afvalligen’

Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op, en preciseerde dat ze tegen sjiieten gericht waren. IS beschouwt sjiieten als afvalligen, en op afvalligheid staat in de IS-ideologie de dood. Daar komt bij dat Hezbollah het regime van de Syrische president Bashar al-Assad onder meer met milities en wapens ondersteunt.

Leden van Hezbollah en Libanese soldaten sommeerden onmiddellijk na de explosies de bewoners om het gebied te verlaten. Ziekenhuizen riepen op om bloed te geven. Premier Tammam Salam kondigde aan dat vrijdag een dag van nationale rouw wordt om de slachtoffers te herdenken. Prominente politici riepen de Libanezen op tot eenheid.

Vluchtelingen

De voorbije twee jaar werden al gelijkaardige aanslagen gepleegd in zuidelijke wijken van Beiroet. Libanon zit ook wegens de Syrische burgeroorlog in een zware politieke crisis. Terwijl militieleden van Hezbollah in het buurland aan de zijde van het regime van president Assad vechten, vechten Libanese soennieten aan de kant van de rebellen.

De situatie wordt verder bemoeilijkt door de meer dan een miljoen vluchtelingen uit Syrië, die grotendeels onder vaak barre omstandigheden in Libanon verblijven.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content