IS eist aanslag Ansbach op

25/07/16 om 16:47 - Bijgewerkt om 17:20

Op de website van Amaq, het nieuwsagentschap van IS, geeft de groepering aan dat de dader van de aanslag een van de 'soldaten' van IS is. Daarnaast zijn er beelden opgedoken op de gsm van de dader waarin hij trouw zweert aan Abu Bakr al-Baghdadi, de zelfverklaarde leider van IS.

IS eist aanslag Ansbach op

© Belga Image

Via zijn spreekbuis, het persbureau Amaq, heeft de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) maandag de zelfmoordaanslag in het Duitse Ansbach opgeëist. Het luidde dat de dader van de "martelaarsoperatie" in Ansbach één van de soldaten van Islamitische Staat is. "Hij leidde de operatie volgend op de oproep om de landen van de coalitie die IS bestrijdt aan te vallen."

De aanslag in Ansbach is gepleegd door een dader met islamistische overtuigingen, zegt de de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann. De dader zwoer trouw aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS. Op de gsm van de dader, een 27-jarige Syriër, zou een video gevonden zijn waarin hij dreigt met aanslagen. In de video praat hij aanslagen op Duitsers goed, omdat zij volgens hem ook burgers zouden ombrengen. Uit een eerste vertaling van de Arabische tekst blijkt dat de dader claimt in naam van "Allah" te handelen.

De Duitse bondsminister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zei dat hij de bezorgdheid van de bevolking begrijpt. Hij riep tegelijk op bedachtzaam te zijn en vluchtelingen nu niet allemaal verdacht te maken. De overgrote meerderheid kwam naar Duitsland om in vrede te kunnen leven. "De twee moeten van elkaar gescheiden worden."

Aanwezigheid op luchthavens en in stations opvoeren

Zondagavond blies de dader zich op in de buurt van een openluchtconcert in Ansbach. De man zelf kwam om, vijftien mensen raakten gewond. Hoewel vier van hen zwaargewond raakten, verkeert geen van hen nog in levensgevaar, zei een politiewoordvoerder.

Uit het eerste onderzoek bleek dat de man gewelddadige video's met salafistische inhoud bekeek, zei Herrmann. Hij zou op 3 juli 2014 voor het eerst Duitsland binnengekomen zijn. In februari 2015 kreeg hij een opschorting van het uitzettingsbevel, die daarna meermaals werd verlengd. Nog geen twee weken geleden zouden de asielautoriteiten in Nürnberg hem opnieuw bevolen hebben Duitsland binnen de dertig dagen te verlaten.

Bij het doorzoeken van het asielcentrum waar hij verbleef, zou nog materiaal zijn gevonden dat kan dienen voor het maken van nog meer bommen. De Maizière zei tot slot dat de veiligheidsdiensten er alles aan doen om terreuraanslagen te vermijden. Zo zal de bondspolitie zijn aanwezigheid op luchthavens en in stations opvoeren. Over de vraag naar de inzet van militairen op straat zei De Maizière dat er op basis van de huidige wetgeving moet gehandeld worden. Een mogelijk inzet van soldaten kan slechts na bijzonder zware en aanhoudende aanslagen.(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners