‘IS dwingt duizenden dorpelingen om menselijk schild te worden in Mosoel’

Een Iraakse soldaat bewaakt mannen die beschuldigd worden van IS-lidmaatschap. In de achtergrond: rook van brandende oliebronnen in Qayyara. © reuters

Enkele duizenden dorpelingen uit de omgeving van Mosoel zijn onder bedreiging naar de stad gebracht, waar ze als ‘menselijk schild’ zullen dienen.

Dat melden The Washington Post en de Amerikaanse tv-zender NBC.

De media baseren zich op getuigenissen van ontsnapte dorpelingen en op bronnen in het Iraaks leger.

Volgens die bronnen gaat het om enkele dorpen, waar bewoners werden bedreigd met onmiddellijke executie als ze niet naar Mosoel zouden stappen. Enkele bewoners wisten zich te verbergen, of konden ontkomen tijdens de lange mars naar Mosoel.

Volgens de genoemde bronnen zijn de IS-strijders in toenemende mate agressief en paranoïde over spionnen en werden massaal gewezen politieagenten en soldaten geëxecuteerd.

De bedoeling van de gedwongen verhuis van de duizenden dorpelingen is om de opmars van de regeringstroepen en milities tegen Mosoel en de Amerikaanse bombardementen te bemoeilijken. Eerder stak IS ook al oliebronnen in brand, en werd een chemisch bedrijf in brand gestoken, met toxische rook tot gevolg. Daarnaast worden bermbommen, zelfmoordauto’s en acties vanuit tunnels gebruikt om het legeroffensief te vertragen.

Gehandicapte zoon

De Washington Post citeert getuigenissen uit Tulul al-Nasir, een plaats met 5.000 inwoners op 40 kilometer van Mosoel, waar 4.000 mensen op gedwongen transport zouden ze gegaan.

“Ze zegden ons via luidsprekers dat wie achterblijft gedood zal worden”, aldus een 45-jarige bewoner. Hij werd verplicht 24 kilometer te wandelen naar een volgend dorp, in de richting van Mosoel.

Een 40-jarige man getuigt dat drie dorpelingen die bezwaar maakten ter plekke werden doodgeschoten.

Een vrouw, Bushra Hussein, verklaart dat ze te horen kreeg dat “ze ons zouden doden” als ze 30 minuten na het bevel om te vertrekken nog in haar huis zou zijn.

Met duizenden anderen stapte ze noordwaarts. Ze duwde haar 26-jarige zoon voort in zijn rolstoel.

Na enkele dagen viel de rolstoel in panne, vertelt ze aan de Post. Ze kreeg toestemming om samen met haar zoon achter te blijven. Ze werden opgepikt door oprukkende regeringstroepen.

Ze heeft telefonisch de bevestiging gekregen dat haar echtgenoot, 3 andere zonen, 3 dochters en enkele kleinkinderen in Mosoel zijn gearriveerd.

“Duizenden familie zijn weggehaald. Niemand wilde vertrekken”, zegt ze.

De Post meldt dat uit “meer dan een half dozijn” dorpen gelijkaardige berichten over gedwongen transporten zijn gekomen.

Als IS zich terugtrekt, neemt het de burgerbevolking mee als menselijk schild”, aldus een kolonel van het Iraaks leger.

800 tot 900 doden

Amerikaanse bronnen geven intussen cijfers over de ravage die ze onder IS-troepen aanrichten.

De meest gehoorde schatting is dat zo’n 5.000 IS-soldaten ingeschakeld zijn voor de verdediging van Mosoel. Daarvan zijn er de afgelopen tien dagen zo’n 800 tot 900 omgekomen, volgens de Amerikaanse generaal Joseph Votel, die sprak met het persagentschap AFP.

Het Iraaks leger verloor 57 soldaten, en de Koerdische Peshmerga zou “20 tot 30” leden hebben verloren. Er kwam één Amerikaan om.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content