Is Donetsk de nieuwe Krim? Separatisten roepen 'soevereiniteit' uit

07/04/14 om 09:50 - Bijgewerkt om 14:13

Pro-Russische activisten, die sinds zondag het gebouw van het lokale bestuur in de oostelijke Oekraïense stad Donetsk bezetten, hebben die stad tot een 'soevereine republiek' uitgeroepen en de Russische president Vladimir Poetin gevraagd vredestroepen te sturen.

Is Donetsk de nieuwe Krim? Separatisten roepen 'soevereiniteit' uit

In Loehansk namen activisten het gebouw van de geheime diensten in. © Reuters

Volgens het persbureau Interfax hebben de demonstranten beslist op 11 mei een referendum omtrent hun soevereiniteit te organiseren. Luidens het plaatselijke nieuwsportaal Ostrov hebben zij beslist aanhechting bij Rusland te vragen

Ook in de steden Charkiv en Loehansk werden verschillende publieke gebouwen door pro-Russische activisten bestormd. Volgens de leider van het lokale bestuur, Igor Baloeta, gaat het om extern gestuurde provocaties.

Zondag hadden Moskou-getrouwe activisten het gebouw van het lokale bestuur in Charkiv bestormd en er de Russische vlag gehesen. De activisten eisten een referendum over een aansluiting bij de Russische Federatie, naar het omstreden voorbeeld van het schiereiland de Krim.

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, kondigde maandagochtend aan dat de manifestanten het gebouw uitgezet zijn, zonder te verduidelijken hoe dat is gebeurd. Het gebouw 'is volledig bevrijd van separatisten', zo schreef hij op zijn Facebook-pagina.

'Leger in gevechtsparaatheid'

De pro-Russische activisten in Charkiv deelden mee versterking uit andere steden te verwachten, om er een tentenkamp te organiseren zoals eerder ook gebeurde op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Baloeta waarschuwde nog voor verdere provocaties. Hij oordeelde dat de poging om massale protesten te organiseren, mislukt is en dat de activisten nu 'inzetten op agressieve handelingen en publieke confrontatie'.

In Loehansk heeft het openbaar ministerie een onderzoek geopend naar de bestorming van het gebouw van de geheime diensten door activisten. Daarbij zijn zondag enkele mensen gewond geraakt. Het leger is er in 'gevechtsparaatheid' gebracht, aldus de autoriteiten. De toegangswegen naar de stad zijn geblokkeerd. De activisten zouden in de wapenkamer in het gebouw geplunderd hebben. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners