'IS controleert Palmyra volledig'

20/05/15 om 21:31 - Bijgewerkt op 21/05/15 om 11:21

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de archeologisch belangrijke stad Palmyra volledig in handen.

'IS controleert Palmyra volledig'

Palmyra, Syrië. © AFP

De soennitische terreurgroepering Islamitische Staat (IS) heeft de archeologisch belangrijke stad Palmyra volledig in handen. Dat meldt het vanuit Londen opererende Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De extremistische groepering controleert nu de helft van het Syrische grondgebied.

De Syrische regeringstroepen hebben zich volledig teruggetrokken uit Palmyra. Jihadisten van IS trokken in de nacht van woensdag op donderdag onder meer de militaire luchthaven, de gevangenis en een militair inlichtingengebouw binnen.

Unesco

Palmyra staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en bezit een schat aan archeologische sites. De cultuurorganisatie van de Verenigde Naties riep eerder nog op om de vijandelijkheden meteen te stoppen en vroeg de internationale gemeenschap alles te doen om de burgerbevolking en de antieke ruïnes van de oasestad te beschermen.

IS kent geen genade met pre-islamitische monumenten. Zo verwoestte de terreurgroepering in Irak al ruïnes bij de stad Nimrod. Rond Palmyra wordt al enkele dagen heftig strijd geleverd.(Belga/WB/AVE)

Onze partners