IS controleert Libische luchthaven en militaire basis

29/05/15 om 15:35 - Bijgewerkt om 15:56

Islamitische Staat (IS) heeft de controle verworven over de luchthaven van Sirte in Libië. Strijdkrachten van de in hoofdstad Tripoli gevestigde Libische regering trokken zich terug.

IS controleert Libische luchthaven en militaire basis

Strijders van de islamistische militie 'Dageraad van Libië' vuren een kanon af op militanten van Islamitische Staat (IS) bij Sirte. © Reuters

In het Libische Sirte heeft Islamitische Staat (IS) de controle verworven over de internationale luchthaven. De luchtmachtbasis van Al-Qardabiya is zo de eerste luchthaven in handen van de terreurbeweging sinds die actief is in Libië, schrijft Belga. Strijdkrachten van de in hoofdstad Tripoli gevestigde regering trokken zich terug. Zo meldt Agence France-Presse.

Militaire basis

De woordvoerder, Mohamed al-Shami, wiens regering niet erkend wordt door de internationale gemeenschap, zei dat zijn troepen zich terugtrokken uit de luchthaven die 'in handen van de IS-organisatie gevallen was'.

Volgens Shami hebben de militanten misbruik gemaakt van een herschikkingsoperatie van de troepen die verantwoordelijk waren voor de verdediging van de basis. De IS-strijders zijn toen geïnfiltreerd en hebben de basis bezet. Ondertussen werd die volledig ontruimd door troepen gelinkt aan de islamistische militie Dageraad van Libië, zo schrijft Belga nog.

IS beweerde zelf de luchthaven - en tevens militaire basis - te hebben ingenomen in een bericht dat op sociaal netwerk Twitter geplaatst werd.

Kuststad

De terreurgroep heeft sinds februari controle over grote zones in de regio van Sirte, met name Noufliyeh wat de lokale uitvalsbasis geworden is. De Dageraad-militie die de controle verwierf over hoofdstad Tripoli in augustus 2014, was met het bataljon 166 verantwoordelijk voor de verdediging en beveiliging van Sirte: een kuststad op zo'n 450 kilometer ten oosten van de Libische hoofdstad.

Libië is in chaos gestort na de val van de regering van Moamar Kadhafi in 2011 en verschillende milities hebben sindsdien de touwtjes in handen. Sinds de overname van Tripoli door de Dageraad van Libië, zijn de internationaal erkende regering en het parlement gevlucht naar het oosten van het land. (Belga/AFP/WB)

Lees meer over:

Onze partners