'IS beschikt over tienduizenden lege Syrische paspoorten'

20/12/15 om 18:57 - Bijgewerkt om 18:56

Westerse inlichtingendiensten zouden ervan uitgaan dat terreurgroep IS tienduizenden lege Syrische paspoorten heeft buitgemaakt nadat het de macht overnam van lokale autoriteiten doorheen Syrië. Dat schrijft het Duitse Welt am Sonntag. De maagdelijke reisdocumenten zouden mogelijk gebruikt worden om 'valse vluchtelingen' naar Europa te sturen.

'IS beschikt over tienduizenden lege Syrische paspoorten'

© REUTERS

Mogelijk wist IS ook de hand te leggen op machines om zelf echte identiteitspapieren te maken, aldus nog de Duitse krant. "De grote toestroom aan mensen die momenteel zonder controle Europa binnenkomen vormt uiteraard een veiligheidsrisico", zegt Frontex-topman Fabrice Leggeri in de krant.

Door de burgeroorlog in het land valt onmogelijk te garanderen dat "documenten die er echt uitzien ook verstrekt zijn door een officiële autoriteit of in handen zijn van hun rechtmatige eigenaar". Al beklemtoont Leggeri dat het fout zou zijn om alle vluchtelingen te gaan beschouwen als potentiële terroristen.

Eerder raakte al bekend dat Europese landen een lijst met vermiste Syrische en Iraakse paspoorten laten rondgaan, waarvan ze vrezen dat er valse gegevens op ingevuld zijn. Dergelijke documenten zijn moeilijker om eruit te pikken dan volledig valse exemplaren. (Belga/NSK)

Onze partners