IS bedreigt Obama: 'Strijd is nog maar net begonnen'

17/09/14 om 15:38 - Bijgewerkt om 15:38

De Islamitische Staat (IS) heeft een nieuw video verspreid, waarin de terreurorganisatie zich rechtstreeks richt tot de Verenigde Staten. 'De strijd is nog maar pas begonnen.'

IS bedreigt Obama: 'Strijd is nog maar net begonnen'

Een IS-strijder in de Iraakse stad Mosul. © REUTERS

In een nieuw filmpje bedreigen de islamisten van Islamitische Staat (IS) de Verenigde Staten. Het filmpje is een trailer voor de film "Flames of War", met als ondertitel "Fighting has just begun".

De video begint met actiebeelden van IS-strijders, en daarna zijn Amerikaanse soldaten te zien die gewonden wegdragen. Ook de Amerikaanse president Barack Obama, die zegt dat zijn troepen niet naar Irak zullen terugkeren, is kort te zien.

Overleg Iraakse regering

Iraaks Parlementsvoorziter Salim al-Jabouri heeft intussen laten weten dat het parlement instemt met luchtaanvallen door de internationale coalitie die op poten wordt gezet door de Verenigde Staten. "Het is essentieel dat er voor deze operaties goed wordt overlegd met de Iraakse regering. Soevereiniteit is voor ons even belangrijk als veiligheid", zei al-Jabouri. In het dorp al-Duluijeh, 80 kilometer ten noorden van Bagdad, kwamen 26 jihadisten om bij een luchtaanval. Nog eens 28 andere strijders werden gedood bij een andere luchtaanval op een IS-kamp.

Martin Dempsey, stafchef van het Amerikaanse leger, zei eerder al dat hij het sturen van grondtroepen naar Irak niet langer uitsluit, maar Obama heeft zich daartegen altijd verzet. In Irak zijn, ondanks de terugtrekking eind 2011, nog altijd ongeveer 1.500 Amerikaanse soldaten actief. Verwacht wordt dat Kerry later op de dag zal uitspreken over het sturen van troepen. Maandag hebben in Parijs meer dan 20 landen beloofd Irak "op alle nodige manieren te helpen".

50 IS-strijders om het leven gekomen

Woensdagavond Belgische tijd gaat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry het vervolg van de Amerikaanse strategie uit de doeken doen. Bij twee luchtaanvallen ten noorden van Bagdad zijn meer dan 50 IS-strijders omgekomen, melden Iraakse veiligheidsbronnen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners