Is Amerika nog steeds het machtigste land ter wereld? ‘Trump scoort beter dan Obama’

© BelgaImage
Ernesto Rodriguez Amari
Ernesto Rodriguez Amari Journalist en politicoloog

Nu Noord-Koreaanse raketten het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken, is een oorlog niet langer denkbeeldig, zegt het Republikeinse zwaargewicht Otto Reich. Maar volgens hem is het vooral China dat met vuur speelt.

‘Het buitenlands beleid van Donald Trump is beter dan dat van Barack Obama.’ Aan het woord is Otto Reich, Republikein in hart en nieren. De 73-jarige Reich heeft er een lange carrière als diplomaat op zitten en was onder president George W. Bush onderminister van Buitenlandse Zaken, gespecialiseerd in Latijns-Amerika. Later adviseerde hij presidentskandidaten John McCain en Mitt Romney over hun buitenlands beleid. Tegenwoordig leidt hij een consultancybureau in Washington.

‘Als we een eerlijke analyse maken, moeten we concluderen dat Trump in het conflict met Syrië zijn woord heeft gehouden. Voor president Obama was de inzet van chemische wapens zogezegd ‘de rode lijn’ die niet overschreden mocht worden of de VS zouden militair ingrijpen. Maar toen Assad wel degelijk zijn eigen bevolking met chemische wapens bestookte, ondernam Obama niets. Trump heeft wél een Syrisch vliegveld laten bombarderen waar toestellen volgeladen met chemische wapens klaarstonden om op te stijgen. Door zijn kordate optreden heeft hij Assad, maar ook de Russen en Iran duidelijk gemaakt dat Amerika zal ingrijpen als ze chemische wapens zouden willen gebruiken. Daardoor heeft hij ook de positie van de bondgenoten van de VS in de regio versterkt.’

Otto Reich.
Otto Reich.© Reuters

De laatste maanden liepen de spanningen tussen de VS en Noord-Korea hoog op. Moeten we bang zijn voor een kernoorlog?

Otto Reich:De Noord-Koreanen bouwen al 25 jaar raketten op korte en lange afstand. Nu kunnen ze er ook kernkoppen op plaatsen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dat bewapeningsprogramma al lang geleden veroordeeld, maar daar trekt Noord-Korea zich niets van aan. China draagt een grote verantwoordelijkheid in dit conflict. Peking verkoopt wapens en ander oorlogstuig aan Noord-Korea, terwijl liefst 90 procent van de Noord-Koreaanse export naar China gaat. De Chinese leider Xi Jinping speelt met vuur. President Trump heeft al laten weten dat de economische relaties tussen de VS en China in het gedrang kunnen komen als Peking deze koers aanhoudt. Met de nieuwe Hwasong-15-raketten is Noord-Korea nu zelfs in staat om het Amerikaanse vasteland te bereiken. Een oorlogsscenario is niet langer denkbeeldig.

China is de grootste buitenlandse schuldeiser van Amerika. Het kan toch grote economische druk uitoefenen?

Reich: Dat is waar, maar ik ben er zeker van dat de Chinese elite haar economische belangen laat primeren op de nationale belangen. En waar moeten die rijke Chinezen hun geld deponeren? Ze kunnen alleen in Europa of in de VS terecht, dus daar hoeven we ons geen zorgen over te maken.

Wat kunnen bondgenoten van de VS zoals Japan en Zuid-Korea doen om een oorlog te voorkomen?

Reich: Alle landen die betrokken zijn bij het conflict zouden rond de tafel moeten gaan zitten. Japan, Zuid-Korea en China hebben er alle belang bij om een verdere escalatie te vermijden. Noord-Korea moet zijn kernwapenprogramma stopzetten. De regering in Pyongyang moet begrijpen dat het nooit zal kunnen winnen van de VS. Wij zijn het machtigste land ter wereld. Onze onderzeeërs en vliegdekschepen kunnen zeer snel en accuraat optreden als het nodig is. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un moet beseffen dat hij niet alle omringende landen kan blijven bedreigen. Voor miljoenen onschuldige mensen vormt hij een reëel gevaar.

Ook de nucleaire deal die president Obama met Iran wist af te sluiten ligt opnieuw onder vuur. Waarom is Trump tegen dat historisch akkoord?

Reich: Dat akkoord is allesbehalve historisch. Barack Obama wilde per se zijn naam in de geschiedenisboeken krijgen. Hij was er zo op gebrand om dat akkoord te bereiken dat hij het via een decreet heeft laten passeren, in plaats van via het Congres. Zelfs de publieke opinie was tegen hem. De VS hebben een zware prijs betaald voor dat akkoord. De Amerikaanse regering had eerder 150 miljard dollar aan Iraanse tegoeden geblokkeerd omdat Iran financiële hulp bood aan terroristische organisaties. In het kader van de nucleaire deal heeft Washington die blokkade opgeheven. Teheran heeft dat geld ondertussen wellicht al doorgestort naar Hamas, Hezbollah en sjiitische milities, zodat ze de regio verder kunnen destabiliseren.

Otto Reich

1945: geboren in Havana. Zijn moeder was Cubaanse, zijn vader een Oostenrijker die in 1938 was gevlucht voor de nazi’s

1960: emigreert met zijn ouders naar North Carolina (VS)

1973: diploma Latin American Studies aan Georgetown University.

– Werkt onder meer voor het Huis van Afgevaardigden en het Agency for International Development (USAID)

1986 – 1989: ambassadeur in Venezuela

2001 – 2003: onderminister van Buitenlandse Zaken

2008: adviseur buitenlands beleid van presidentskandidaat John McCain

– Reich leidt tegenwoordig een consultancybureau in Washington

Ik begrijp niet dat Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, de nucleaire deal blijft steunen. Donald Trump probeert een beter akkoord te bereiken voor het Westen. Obama bleek vooral een zeer goede bondgenoot van de vijanden van de VS en het Westen te zijn.

U bent in Cuba geboren en als vijftienjarige naar de VS geëmigreerd. Is het niet normaal dat er na 50 jaar embargo tegen Cuba en het einde van de Koude Oorlog een andere strategie wordt gezocht?

Reich: De broers Fidel en Raul Castro hebben al meer dan 50 jaar de macht in handen in Cuba. Het is nu nog erger geworden dan in de tijd van dictator Fulgencio Batista. Natuurlijk was er in 1959 animo voor een revolutie in Cuba. Ik was amper 14 jaar en zoals de meeste families in Havanna waren wij niet politiek actief. Toch hebben we het revolutionaire leger met open armen ontvangen. Met meer dan een miljoen mensen stonden we op straat om de overwinning van het revolutionaire leger van Castro te vieren. Eindelijk onder het juk van de dictatuur vandaan, dacht de gemiddelde Cubaan. Fidel Castro beloofde ons om van Cuba een democratisch land te maken met onafhankelijke instituties. We wisten toen nog niet wat erna zou komen. Alleen maar pijn en miserie. Zodra iemand anders denkt dan het regime, wordt hij vervolgd, gevangengenomen en vaak ook gefolterd. Duizenden Cubanen die hun familie verloren hebben, vinden Castro even erg als Stalin, Mao of Hitler.

President Obama heeft niets gevraagd in ruil voor het verbeteren van de economische relaties met Cuba. Er werden geen politieke gevangenen vrijgelaten en er zijn geen vrije verkiezingen georganiseerd. De pers wordt nog steeds gecensureerd. In mijn ogen heeft president Trump correct gehandeld. Hij heeft bepaalde projecten teruggedraaid zodat er minder geld in de zakken van de Castro’s terecht kan komen. Wie als toerist naar Cuba trekt, steunt onrechtstreeks de slavernij die in Cuba plaatsvindt. Een Cubaan die in een internationaal hotel werkt, heeft een loon van zo’n 200 à 300 dollar per maand. Van dat bedrag krijgt hij 20 à 60 dollar per maand. Al de rest gaat naar het ministerie van Werk. Ook onafhankelijke organisaties zoals Human Rights Watch hebben die vorm van slavernij en de vervolging en foltering van politieke dissidenten al aangekaart. Dat Obama de economische relaties wilde normaliseren zonder eerst beterschap voor de mensenrechten te eisen, vind ik een blunder.

Wat zou u president Trump aanbevelen als u zijn adviseur was?

Reich: Ik denk dat praten met dictators zoals Kim Jong-Un, Assad, Maduro, Castro of de regering van Teheran weinig zal veranderen. Het is wel heel belangrijk voor de VS dat er een duidelijke boodschap vertrekt naar alle landen die bondgenoot zijn van de VS. Als hen iets overkomt, zullen de VS hen steeds hulp aanbieden. Europa is zo’n belangrijke bondgenoot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content