'Iran werkt verder aan kernwapen'

03/01/12 om 10:39 - Bijgewerkt om 10:39

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé zegt dat Iran verder werkt aan een kernwapen en vraagt hardere sancties. Ondertussen stijgt de olieprijs door de spanningen met het land.

Iran "zet de ontwikkeling van zijn kernwapen voort", zo heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, op de televisiezender I-Télé gezegd.

"Ik geloof dat daar geen twijfel over bestaat. Het laatste rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap is vrij expliciet op dit punt", zei Juppé. "Om die reden wil Frankrijk dat we de sancties verharden, zonder de weg naar onderhandelingen en dialoog met Iran te sluiten."

De Franse minister herinnerde aan twee voorstellen van de Franse president Nicolas Sarkozy, met name een bevriezing van de tegoeden van de Iraanse Centrale Bank, "wat een zeer harde maatregel zou zijn", en een embargo op de export van Iraanse olie. "Het Amerikaanse Congres heeft zich in die zin uitgesproken en president (Barack) Obama heeft de wet zopas bekrachtigd. Wij willen dat de Europeanen tegen 30 januari een gelijkaardige maatregel nemen om onze vastbeslotenheid te tonen", aldus Juppé.

Juppé herinnerde ook aan het voorstel van president Sarkozy voor een embargo op de export van Iraanse olie.

18 procent olie EU uit Iran

In 2010 kocht de Europese Unie 18% van de Iraanse olie die in de wereld verkocht wordt. De rest ging voornamelijk naar Azië. Griekenland is tamelijk afhankelijk van Iraanse olie, die ongeveer een derde van de noden dekt, bevestigt een Griekse diplomatieke bron.

Daarnaast gaat de Iraanse olie onder meer naar Italië, Spanje en België, en in beperkte mate naar Frankrijk (2% van de Franse import).
Olieprijs stijgt

Ondertussen stijgen de olieprijzen door de spanningen rond Iran. Na het dreigement om olietransporten in de Perzische Golf te blokkeren, kondigde Iran ook testen aan met langeafstandsraketten. De geruchten over een kernwapen, zorgen al lang voor nervositeit.

De prijs voor een vat olie van de Noordzeesoort Brent steeg naar 108,65 dollar: een stijging met 1,27 dollar. De prijs voor een vat olie van de Amerikaanse soort WTI steeg met 1,69 dollar tot 100,52 dollar. (Belga/SD)

Onze partners