Iran weigert samenwerking VS

15/09/14 om 11:41 - Bijgewerkt om 11:41

Iran heeft gezegd niet te willen samenwerken met de Verenigde Staten in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS). Het land noemt de coalitie 'partijdig en dus zinloos'.

Iran weigert samenwerking VS

Ali Khamenei © Reuters

De Iraanse geestelijke leider Ayatollah Khamenei heeft zich tegen een samenwerking met de Verenigde Staten gekant. 'De door de VS geleide coalitie tegen de terreurbeweging Islamitische Staat is partijdig en dus nutteloos', zei Khamenei.

De geestelijke leider zou een verzoek tot samenwerking van de VS hebben afgewezen. Ook heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bij zijn Iraanse collega Mohammed Javad Zarif gepolst over een mogelijke samenwerking. Zarif weigerde eveneens.

Khamenei meent dat de VS 'geen propere handen' heeft. Bovendien kan Iran niet verkroppen dat het als belangrijke buur van Irak niet is uitgenodigd op de internationale conferentie in Parijs over de strijd tegen IS. In de aanloop naar die gesprekken waren er geruchten over een samenwerking tussen de aartsvijanden Iran en de VS. Dat lijkt nu niet langer aan de orde te zijn. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners