Iran stuurt geen troepen naar Irak maar sluit samenwerking met VS niet uit

De president van Iran, Hassan Rouhani, op het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitzerland. © Reuters
Simon Demeulemeester

Iran zal geen troepen sturen naar buurland Irak, maar sluit niet uit dat het met de Verenigde Staten samenwerkt als die troepen zou sturen.

Iran sluit niet uit dat er met de Verenigde Staten wordt samengewerkt als die zouden beslissen om op te treden tegen de jihadisten in Irak. Zelf stuurt het echter geen militairen. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani gezegd.

‘Als we zien dat de Verenigde Staten optreden tegen de terreurgroepen, dan kunnen we nadenken’ over een samenwerking, ‘maar tot hier toe hebben we geen enkele daad van hun kant gezien’, aldus Hassan Rohani.

De Amerikaanse president Barack Obama liet al verstaan dat hij niet zinnens is troepen te sturen om de opgang van de jihadisten te stuiten in Irak. Ook Iran zal geen militaire operatie starten in zijn buurland, zei Rohani.

‘Sinds de islamitische Revolutie (in 1979, red.) zijn er geen gevallen geweest waarbij onze troepen een operatie zijn aangegaan in een vreemd land’, benadrukte de president. ‘Het is wel mogelijk dat we raad zullen geven om terrorisme te bestrijden’, zei Rohani. Maar ‘er is een verschil tussen helpen en tussenkomen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content