Iran oefent zeeslag in Perzische golf

31/12/11 om 10:09 - Bijgewerkt om 10:09

Iran heeft zaterdag tests uitgevoerd met langeafstandsraketten in de Perzische Golf om zich "voor te bereiden op eventuele oorlogssituaties".

Iran oefent zeeslag in Perzische golf

© reuters

Iran heeft zaterdag zoals aangekondigd tests uitgevoerd met langeafstandsraketten in de Perzische Golf. Dat bericht het persagentschap Fars.

De tests waren de laatste in een reeks grootscheepse manoeuvres van de Iraanse strijdkrachten die een week lang duurden.

Volgens de plaatsvervangende bevelhebber van de marine, admiraal Mahmud Mussavi, was het de bedoeling om de marine voor te bereiden op een oorlogssituatie. Eerder dreigde Teheran er al mee om de Straat van Hormuz - die tot 40 procent van alle scheepstransporten van olie in de wereld vervoerd - af te sluiten indien de Verenigde Staten nieuwe sancties zouden invoeren tegen de Iraanse olie-export.

De spanningen tussen Iran en de VS laaien de laatste tijd weer hoog op. Volgens Washington probeert Teheran kernwapens te ontwikkelen, maar de Iraanse regering ontkent dit en zegt dat het kernprogramma bedoeld is om de elektriciteitsproductie op de lokale markt op te voeren. (VF/Belga)

Onze partners