Iran levert Koerden wapens in Noord-Irak

26/08/14 om 14:42 - Bijgewerkt om 14:42

Iran heeft aan de Koerden in het noorden van Irak wapens geleverd om de terreurgroepering Islamitische Staat (IS) te bekampen.

Iran levert Koerden wapens in Noord-Irak

Een Peshmerga-strijder naast de Koerdische vlag © Belga Image

Dat heeft de president van de semiautonome Koerdische regio in Noord-Irak, Masud Barzani, gezegd op een gezamenlijke persconferentie met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif, die op bezoek is in Erbil.

'We hebben wapens gevraagd en Iran was het eerste land dat ons wapens heeft gegeven,' zei Barzani volgens internationale persagentschappen.

Barzani verklaarde volgens de Koerdische nieuwswebsite Rudaw dat de wapenlevering beslissend is voor de gevechtscapaciteit van de Koerdische strijders, de Peshmerga.

Geen grondtroepen

Zarif van zijn kant wees opnieuw berichten van de hand dat Iran soldaten naar het buurland had gestuurd. 'Teheran helpt Bagdad en de Koerden op een andere manier. 'We beschouwen de veiligheidssituatie in Irak als de onze, aldus Zarif.

De terreurgroep IS is niet alleen voor die regio gevaarlijk, maar een internationale bedreiging, oordeelde Zarif. De minister beklemtoonde ook dat Iran zich inzet voor de eenheid van het buurland. (Belga/DPA/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners