Iran kondigt bijkomende manoeuvres aan

04/01/12 om 16:04 - Bijgewerkt om 16:04

Iran verscherpt zijn toon in het atoomconflict met de Verenigde Staten weer. Ook de Revolutionaire Garde zal manoeuvres houden.

Iran kondigt bijkomende manoeuvres aan

© EPA

Iran heeft zijn toon in het atoomconflict met de Verenigde Staten weer verscherpt. Ook de Revolutionaire Garde zal binnenkort manoeuvres houden, zei minister van Defensie Ahmad Wahidi volgens het persbureau Isna. De tiendaagse Iraanse manoeuvres onlangs in de Perzische Golf en in de buurt van de Straat van Hormuz hebben de betrekkingen met het Westen verder verzuurd.

De Amerikaanse regering had na dagenlang verbaal geweld met Iran benadrukt dat de vrije doorgang van internationale zeewegen moet gewaarborgd worden. "We zoeken geen confrontatie", had een woordvoerster van Buitenlandse Zaken gezegd. Washington neemt "echter de rol die onze zeemacht speelt bij de vrijwaring van de zeewegen zeer ernstig". Door de Straat van Hormuz, een zee-engte aan de uitgang van de Perzische Golf, wordt rond de 40 procent van alle olie ter wereld getransporteerd.

Sancties

De Iraanse vicepresident Mohammed Reza Rahimi had vorige week verklaard, geen druppel olie meer door de Straat van Hormuz te laten passeren indien het Westen zijn sancties wegens het groeiende atoomconflict nog uitbreidt. De woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Teheran, Ramin Mehmanparast, relativeerde later die uitspraken. De Verenigde Staten hebben tijdens de jaarwisseling nieuwe sancties tegen de Iraanse centrale bank uitgevaardigd. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners