Iran knipoogt naar Obama met 'Rouhanicare'

06/02/14 om 11:02 - Bijgewerkt om 11:02

De aankondiging van een nieuw gezondheidszorgplan voor Iran, kreeg van president Hassan Rouhani op Twitter de naam 'Rouhanicare' mee.

Iran knipoogt naar Obama met 'Rouhanicare'

De president van Iran, Hassan Rouhani, op het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitzerland. © Reuters

Iran heeft een nieuw plan voor gezondheidszorg aangekondigd dat de hele bevolking van een ziekteverzekering moet voorzien. Op de Engelstalige Twitteraccount van president Hassan Rouhani werd het nieuws vergezeld van een passende hashtag: #Rouhanicare.

Tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos vertelde de Iraanse president een aantal reporters dat hij de populaire Twitteraccount niet zelf beheert, maar vertrouwt op zijn 'vrienden' die regelmatig updates plaatsen. Dat gebeurde ook tijdens Rouhani's nationale televisietoespraak waarin onder andere de Genève-akkoorden over Irans nucleair programma en de economie van het land aan bod kwamen.

Obama is voorbeeld

Ook gezondheidszorg kwam ter sprake. Het land heeft al een uitgebreid netwerk van publieke ziekenhuizen en alle Iraniërs moeten volgens de grondwet gezondheidszorg krijgen. Maar het nieuwe plan belooft de hele bevolking een ziekteverzekering.

De aankondiging op Twitter kreeg meteen enorm veel aandacht dankzij de zorgvuldig gekozen hashtag 'Rouhanicare', een knipoog naar president Barack Obama's Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare.

Het is niet de eerste keer dat de Iraanse president een voorbeeld lijkt te nemen aan Obama. In november 2013 lanceerde hij nog zijn eigen versie van Obama's 'Yes we can'-video uit 2008.

Lees meer over:

Onze partners