‘Iran is nucleaire activiteit aan het uitbreiden’

© Reuters

Iran wil in de stad Qom een ondergrondse nucleaire fabriek stevig uitbreiden, zo zegt een Britse diplomaat aan de BBC. Israël vraagt strengere sancties.

Iran wil in de stad Qom een ondergrondse nucleaire fabriek stevig uitbreiden, zo zegt een Britse diplomaat aan de BBC. Die uitspraak komt een week voor de inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) hoofdstad Teheran aandoet. Israël vraagt strengere sancties.

De diplomaat zegt te weten dat Iran duizenden nieuwe centrifuges wil installeren in de ondergrondse fabriek. Er zou daardoor sneller verrijkt uranium kunnen geproduceerd worden, wat zowel gebruikt kan worden om stroom op te wekken als om nucleaire wapens te maken.

Het atoomdebat over Iran laait de laatste tijd weer hoog op. Inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), onder leiding van de Belg Herman Nackaerts, gaan opnieuw naar Iran, voor wat als “de missie van de laatste kans” gezien wordt.

VS en Israël voeren druk op

De Verenigde Staten voeren de druk op. President Barack Obama zei al dat hij “geen enkele optie uitsluit” om Iran te beletten een nucleair wapen te ontwikkelen. Amerika verscherpte ook al de sancties tegen het regime van Mahmoud Ahmadinejad en voert de druk op in Europa, waarbij het lijkt aan te sturen op een open conflict met Iran.

Ook Amerika’s trouwste bondgenoot in het Midden-Oosten, Israël, blijft het conflict op de spits drijven en vraagt opnieuw zwaardere sancties, zo meldt Reuters.

Barak: ‘Iran met kernwapens zal wapenwedloop uitlokken’

De Israëlische minister van defensie Ehud Barak zei dat Iran als kernmacht een wapenwedloop in het Midden-Oosten zou uitlokken: “Waarschijnlijk Saoedi-Arabië, waarschijnlijk Turkije, misschien zelfs Egypte: ze zouden allen proberen een kernwapen te bemachtigen.” Iran moet lam gelegd worden, klinkt het.

Israël, dat zelf wel over kernwapens beschikt, ook al heeft het dat nooit officieel toegegeven, vindt al langer dat een Iran dat over kernwapens beschikt, een bedreiging is voor hun bestaan.

Iran neemt geen gas terug

De internationale afkeuring maakt vooralsnog geen indruk op Iran. Het stelt zich integendeel agressief op door met twee marineschepen de Middellandse Zee in te varen, via het Suezkanaal. Dat is maar voor de tweede keer sinds de revolutie in 1979. Wellicht op weg naar Syrië, brengen de schepen een boodschap van ^”vriendschap en vrede”, aldus Iran. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content