Iran en Saoedi-Arabië discussiëren over verantwoordelijkheid ramp hadj

25/09/15 om 08:06 - Bijgewerkt om 08:06

Volgens Iran liggen 'ongepaste maatregelen' door de Saoedische autoriteiten aan de basis van het drama tijdens de hadj in Mina waarbij 717 mensen om het leven kwamen.

Iran en Saoedi-Arabië discussiëren over verantwoordelijkheid ramp hadj

Vetrappeling tijdens Hadj in Mina, nabij Mekka © Reuters

Bij het drama in Mina, nabij Mekka, zijn al 131 dodelijke Iraanse slachtoffers geteld, 60 Iraniërs raakten gewond. Intussen heeft de Iraanse president Hassan Rohani aan de Saoedische overheid gevraagd haar verantwoordelijkheid op te nemen.

Ook ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran, verwijt de Saoedi's slecht beheer. 'Ongepaste maatregelen' door de Saoedische autoriteiten liggen aan de basis van het drama in Mina, nabij Mekka, waar volgens voorlopige cijfers 717 mensen werden vertrappeld bij de jaarlijkse hadj.

Onderzoek

Volgens Khamenei moet de Saoedische regering 'de enorme verantwoordelijkheid voor de ramp aanvaarden.' Hij kondigde drie dagen van nationale rouw af in Iran.

De Saoedische kroonprins Mohammed ben Nayef heeft een onderzoek bevolen naar het drama in Mina. De Saoedische minister van Gezondheid, Khaled al-Faleh, had eerder met de beschuldigende vinger naar de bedevaarders gewezen. Hij schreef het drama toe aan een gebrek aan discipline bij de pelgrims. 'Als de pelgrims de aanwijzingen hadden gevolgd, dan zouden we dit soort ongeval kunnen vermijden hebben', aldus de minister op de televisie.

Haast

Volgens de Volkskrant hadden de Saoedische autoriteiten de laatste jaren voor miljarden aan maatregelen getroffen om de massa pelgrims in goede banen te leiden. Maar bijna elk jaar komen er bedevaartgangers om het leven door vertrappeling. De plek waar een massa pelgrims samenkomt, is niet alleen klein. Daarnaast zijn de deelnemers gehaast omdat ze voor zonsondergang hun steentjes moeten werpen. . (AVE)

Onze partners