Iran akkoord om uranium naar Turkije te sturen

17/05/10 om 09:58 - Bijgewerkt om 09:58

Iran is ermee akkoord gegaan om een deel van zijn laag verrijkt uranium naar Turkije te sturen om het daar te laten opwerken tot brandstof voor de nucleaire onderzoeksreactor nabij Teheran.

Iran akkoord om uranium naar Turkije te sturen

© Epa

Het akkoord kwam er na overleg in Teheran tussen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, de Braziliaanse president Lula Da Silva en de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, en werd maandag ondertekend door de ministers van Buitenlandse Zaken van die landen.

Volgens woordvoerder Ramin Mehmanparast van het Iraanse minister van Buitenlandse Zaken bedraagt de hoeveelheid van de uitwisseling 1,2 kg Iraans uranium dat tot 3,5 procent verrijkt is. Meer details over het akkoord ontbreken voorlopig.

Crisis

Het akkoord volgt op een voorstel van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) om het Iraanse uranium in het buitenland te verrijken.

Het Westen vreest dat het Iraanse kernprogramma gericht is op de productie van een atoombom, maar Teheran houdt vol dat het programma enkele civiele doeleinden heeft.

Ongerust

De woordvoerster van Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, zei dat het akkoord een stap in de goede richting kan betekenen maar dat het niet alle ongerustheid over de nucleaire ambities van Iran wegneemt.

Ook Israël reageerde al op het akkoord. Een hoge functionaris zei dat de Iran de Turkse en Braziliaanse regeringsleiders heeft gemanipuleerd.

Onze partners