Irak bereidt bevrijding Mosoel voor: ‘sleutel tot overwinning’

Een ISIS-strijder zwaait met de zwarte vlag van de terreurgroep in Mosoel (Irak). © REUTERS
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Irak bereidt de bevrijding van Mosoel voor, de stad die door Islamitische Staat al zes maanden bezet wordt. ‘Mosoel is de sleutel tot de overwinning’, meent minister van Financiën Hoshyar Zebari.

Irak bereidt zich voor op de bevrijding van Mosoel, de tweede stad die in het land door Islamitische Staat (IS) bezet werd, ondertussen zes maanden geleden. Dat heeft de minister van Financiën, Hoshyar Zebari tegen nieuwsagentschap Al Jazeera verklaard.

Het succes van de operatie hangt volgens Zebari af van de coördinatie tussen Iraakse strijdkrachten en de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie.

‘Geen lange strijd’

Zebari, die zelf uit Mosoel afkomstig is, gaat niet akkoord met de voorspellingen van de VS over de duur van de strijd tegen IS. Die laatste voorspellen namelijk dat het conflict nog jaren zal aanslepen. ‘In tegenstelling tot wat anderen denken, geloof ik niet dat dit een lange strijd zal worden’, getuigt de minister op de nieuwssite.

Wel benadrukte de afgevaardigde gouverneur van Mosoel, Nuraddin Kaplan in november dat de operatie zo snel mogelijk moest worden opgestart. ‘Hoe sneller de operatie begint, hoe beter. Hoe meer tijd er voorbijgaat, hoe moeilijker het zal worden’, klonk het.

Zebari vervolgt op Al Jazeera dat de Iraakse overheid er alles aan zal moeten doen om die soennieten die zich door de regering buitengesloten voelden, tegen de gewapende extremisten van IS te keren.

‘De sleutel is Mosoel. Het was in Mosoel dat de veiligheidsdiensten van Irak ineenstuikten. Het was in Mosoel dat Abu Bakr al-Baghdadi (de leider van IS, nvdr.) zijn kalifaat uitriep. En het zal in Mosoel zijn dat zij verslagen zullen worden en waar wij, de Irakezen en de coalitie, de overwinning zullen uitroepen’, besloot hij tegenover het nieuwsagentschap.

De minister sterkte zich door het feit dat de Koerdische Peshmerga al ‘grote vooruitgang’ geboekt hebben in de noordelijke en westelijke zones rond de stad.

‘IS betaalt lonen uit die wij niet aan onze mannen kunnen geven’

Op zijn plundertochten door Mosoel, Tikrit en andere steden zou de terreurbeweging echter ongeveer 400 miljoen euro geroofd hebben, stelt Zebari vast: ‘het is de rijkste gewapende groep ter wereld.’ Iets wat de strijd bemoeilijkt.

Irak probeert de geldstroom van IS nu te stoppen door onder andere de oliesmokkel aan te pakken. ‘Ze [IS] controleren een aantal olievelden in Syrië en Irak en ze smokkelen die olie via trucks naar Turkije of andere landen’, legt Zebari aan Al Jazeera uit.

‘Die velden worden door de luchtaanvallen geviseerd. Op die manier trachten we hen van hun inkomsten te beroven. Maar ze hebben enorme financiële voorzieningen: rekruten ontvangen lonen, meer dan wat wij onze mannen kunnen geven’, voegt hij eraan toe.

Inderdaad, de Britse omroep BBC bracht pas het verhaal van een Al Shabaab-rekruut uit Kenia. De terreurbeweging in Somalië lokt arme Kenianen over de grens met lonen om bij weg te dromen. De bron die BBC opvoert, zegt zich niet bij de filosofie van de beweging aan te sluiten, maar het enkel voor het geld te doen. ‘Toen ze me zeiden dat ik mensen ging moeten doden, wilde ik weg’, klinkt het.

De mogelijkheid om salarissen uit te betalen is een factor van sterkte, meent Zebari. ‘Islamitische Staat is niet louter een ondergrondse terreurbeweging. IS heeft een agenda. De beweging wil controle, wil heersen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content