Iraanse vrouw vraagt schadevergoeding in plaats van verminking met zoutzuur

17/05/11 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:00

De Iraanse Ameneh Bahrami, die blind en verminkt werd tijdens een aanval met zuur, is bereid om de wet op vergelding niet te vragen, als de dader haar een schadevergoeding van omgerekend 2 miljoen euro geeft.

Iraanse vrouw vraagt schadevergoeding in plaats van verminking met zoutzuur

© Epa

Dat meldt de pers dinsdag. Bahrami eiste tot op heden de toepassing van de wet op vergelding. Hierdoor werd de dader van de aanval in 2008 veroordeeld tot het krijgen van druppels zuur in zijn ogen. De straf zou normaal afgelopen zaterdag werden uitgevoerd, maar werd uitgesteld naar een latere, nog te bepalen datum.

"Ik wil die twee miljoen euro om te kunnen leven en om mijn toekomst veilig te stellen. Alleen in dat geval ben ik bereid om de vraag tot vergelding te laten vallen", aldus Bahrami. Het slachtoffer werd in 2004 aangevallen door de man die ze eerder had afgewezen.

De beslissing om de straf in kwestie uit te voeren, werd door mensenrechtenorganisatie Amnesty International omschreven als een "wrede en onmenselijke straf, equivalent aan foltering".

De jonge vrouw woont momenteel in Spanje, waar ze al verschillende operaties heeft ondergaan. Ze vraagt naar eigen zeggen vergelding, in de hoop om zo andere aanvallen met zuur te kunnen voorkomen. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners