Iraanse president vraagt Westerse landen om sancties nu al te beëindigen

21/03/15 om 13:45 - Bijgewerkt om 13:45

Bron: Knack

Iran wilt dat de Westerse landen hun sancties tegen het land nu al beëindigen. "Een stopzetting kan de gesprekken die de angst moeten wegnemen over de nucleaire programma's van Iran sneller op gang trekken", zegt de Iraanse president Hassan Rohani.

Iraanse president vraagt Westerse landen om sancties nu al te beëindigen

De Iraanse president Hassan Rohani © AFP

De Westerse landen zouden hun sancties tegen Iran nu al moeten beëindigen, om de gesprekken die de angst moeten wegnemen over de nucleaire programma's van Iran, te versnellen. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani zaterdag verklaard tijdens een toespraak naar aanleiding van het Perzische Nieuwjaar.

"Ons beleid bestaat erin spanningen te doen verdwijning en samenwerkingen op te bouwen", aldus Rohani. Hij verklaarde volgens het persagentschap Irna bovendien dat "niets niet opgelost kan worden" en dat een akkoord over het nucleair dossier mogelijk is.

"Laatste moeilijke stappen"

"Als de twee partijen tot een akkoord willen komen, moeten ze wel akkoord gaan met extra druk, want de laatste stappen zijn altijd moeilijk", stelde de president nog.

Donderdag worden de onderhandelingen tussen Iran en de 'P5+1' (Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Duitsland, Rusland en de VS) voortgezet in Lausanne in Zwitserland. De zeven landen hopen tegen eind maart de grote lijnen van een akkoord klaar te hebben. Eind juni moet dan het volledige akkoord op papier staan.

Inperking sancties

Het akkoord zou het civiele nucleaire programma van Iran sterk limiteren, waardoor het voor het land moeilijker wordt om nucleaire wapens te vervaardigen. In ruil voor die beperkingen, zouden de internationale sancties tegen Iran opgeheven worden. Dat zou onder andere een invloed kunnen hebben op de olieprijzen.

Amerikaanse officiële bronnen lieten weten dat de VS bereid zijn snel delen van hun bilaterale economische sancties te laten varen, maar dat ze er weinig happig om zijn om de sancties, opgelegd door de VN-Veiligheidsraad, op te heffen die nucleair gerelateerde exports naar Iran bannen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en de VS bespreken zaterdag in Londen de stand van zaken van de gesprekken. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners