Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad wil in de ruimte

04/02/13 om 17:00 - Bijgewerkt om 17:00

Mahmoud Ahmadinejad is bereid de eerste mens te worden die door het Iraanse ruimtevaartprogramma de ruimte wordt ingestuurd. Dat inspireerde Amerikaans senator John McCain tot een grapje: 'Is hij daar vorige week niet geweest?' Toen schoot Iran een aap de ruimte in.

Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad wil in de ruimte

© AFP

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is bereid om zijn leven te riskeren en de eerste mens te worden die door het Iraanse ruimtevaartprogramma de ruimte wordt ingestuurd. Dat heeft hij gezegd aan de staatsmedia van Iran. 'Ik ben klaar om mij als eerste Iraniër op te offeren aan de wetenschappers van mijn land en in de ruimte te gaan,' aldus Ahmadinejad.Aap

Iran maakte vorige week bekend dat het met succes een aap de ruimte had ingestuurd. Nadat de aap naar een hoogte van 120 kilometer was gevlogen, keerde het dier ongedeerd terug op aarde. Ahmadinejad ontmoette de aap vandaag, zo is te zien op foto's die het presidentiële paleis heeft vrijgegeven.

Het is de bedoeling van Teheran om tegen 2019 een levende mens de ruimte in te sturen.

VS-senator John McCain: 'Is Ahmadinejad niet net in de ruimte geweest?'

De Amerikaanse senator John McCain, in 2008 nog Republikeins kandidaat voor het Witte Huis, vond in de aankondeging van Ahmadinedjad de inspiratie voor een grap. Op Twitter postte hij: "Dus, Ahmadinejad wil de eerste Iraniër in de ruimte worden, maar is hij daar vorige week niet al geweest? "

Het is niet de eerste keer dat de veelgedecoreerde Vietnamveteraan blijk geeft van een dubieuze zin voor humor. De tweet zorgde alleszins voor geanimeerd twitterverkeer. Enkele jaren geleden oordeelde McCain, als voormalig krijgsgevangene in Vietnam desondanks voorstander van de "verbeterde ondervragingstechnieken", dat het probleem van het vermeende Iraanse kernwapenprogramma best opgelost wordt door het land te bombarderen. Op de melodie van 'Barbara Ann' van de Beach Boys zong hij toen: "Bom bomb bomb, bomb Iran".

Na een resem negatieve reacties op zijn apengrap, tweette McCain opnieuw: "Rustig jongens, kan je nu al geen grapje maken", luidde het.

Bezorgd

Het Iraanse ruimtevaartprogramma verontrust het Westen, omdat Iran de technologie ook kan gebruiken om langeafstandsraketten te maken die kernkoppen kunnen dragen. Teheran heeft steeds beweerd dat zijn kernprogramma enkel civiele doeleinden heeft.

Ahmadinejad is bezig aan zijn tweede en laatste ambstermijn als president van Iran. In juni kiezen de Iraniërs een opvolger.

Onze partners