Iraanse leider wil Palestijnen bewapenen

29/07/14 om 14:33 - Bijgewerkt om 14:33

De sjiitische geestelijke leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, heeft alle moslims ter wereld opgeroepen om Gaza te bewapenen.

Iraanse leider wil Palestijnen bewapenen

Ali Khamenei © Reuters

Ayatollah Ali Khamenei, de geestelijke leider en hoogste autoriteit in Iran, heeft alle moslims ter wereld opgeroepen om de Palestijnen in Gaza te bewapenen. Zo moeten zij geholpen worden in hun strijd tegen Israël, meent hij.

De oproep van Khamenei komt er tijdens de aanhoudende onrust in Gaza met de strijd tussen de extremistische militanten van Hamas en het Israëlische leger. Wat begon met luchtaanvallen is ondertussen geëscaleerd met een grondoffensief van Israël.

Khamenei beweert dat terwijl Israël en Amerika Hamas net willen ontwapenen, Iran het tegenovergestelde zegt. 'De moslimwereld heeft de plicht om Palestina te bewapenen op elke mogelijke manier', citeert Associated Press de geestelijke leider.

Iran is een belangrijke bondgenoot van Hamas en erkent de Israëlische staat niet. Het land steunt ook andere militantengroeperingen die tegen Israël gekant zijn, zoals de sjiitische Hezbollah in Libanon.

Khamenei deed de uitspraken bij een ceremonie in de hoofdstad Teheran, waar sjiieten het begin van Eid al-Fitr inluidden, het Suikerfeest dat volgt op de vastenmaand of Ramadan. (WB)

Lees meer over:

Onze partners