Iraans Facebookprotest tegen verplichte hoofddoek

23/07/12 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:11

Iraanse mannen en vrouwen protesteren via Facebook tegen de verplichte hoofddoek.

Iraans Facebookprotest tegen verplichte hoofddoek

© Facebook

Tientallen Iraanse vrouwen hebben foto's van zichzelf zonder hoofddoek gepost op de sociaalnetwerksite Facebook. Ze steunen de nieuwe campagne 'Nee, tegen de verplichte hoofddoek' en eisen zelf te beslissen of ze een hoofddoek dragen of niet. De campagne telt meer dan 14.000 fans van wie volgens de initiatiefnemers de helft in Iran woont.

Studenten solidair met Iraanse vrouwen

De organisatoren van de campagne beschrijven zichzelf als een groep 'liberale universiteitsstudenten en -afgestudeerden'. Ze zeggen solidair te willen zijn met een Iraanse vrouw die verplicht wordt haar hoofd te bedekken en die geen vrijheid heeft over de keuze van haar outfit.

Iraanse hoofddoek al 30 jaar verplicht

Sinds de Iraanse Revolutie van 1979 behoort de hoofddoek tot de verplichte garderobe van Iraanse vrouwen. Hij wordt traditioneel gecombineerd met een tuniek die het hele lichaam bedekt. Iraanse vrouwen die hun hoofd en lichaam niet bedekken, kunnen bekeurd of zelfs gearresteerd worden.

Sommige Iraanse vrouwen verzetten zich tegen de kledingvoorschriften. Ze kleden zich trendy, dragen make-up en bedekken hun hoofd met kleine kleurrijke sjaaltjes die slechts een deel van het haar verbergen.

"Politici moeten duidelijk zijn"

Tijdens een gesprek met Radio Free Europe/ Radio Liberty, een radiostation dat financieel ondersteund wordt door het Amerikaanse parlement, legt campagneleider Alireza Kiani het doel van de strijd uit. "We willen de publieke opinie in beroering brengen en de bevolking wakker schudden. Bovendien dwingen we politici een standpunt in te nemen."

De 27-jarige Kiani vindt het belangrijk dat minstens de helft van de Facebookfans in Iran woont. "Er zijn vrouwen bij die uit eigen overtuiging een hoofddoek dragen, maar geloven dat de hoofddoek een vrije keuze moet zijn."

Niet in Koran

Mohsen Kadivar, een belangrijke geestelijke leider in Iran, benadrukt dat er geen religieuze reden is om de hoofddoek te verplichten. "Er bestaat geen enkel vers in de Koran dat het recht geeft om iemand die niet gesluierd is, te vervolgen."
Kiani is blij met Kadivars engagement. "Tegenstanders gebruiken nogal snel het argument dat de hoofddoek een van de pijlers van de islam vormt. Daarom is het zo belangrijk dat een geestelijke als Kadivar zich openlijk verzet tegen de verplichte hoofddoek". (SVL)

Lees meer over:

Onze partners