Iraakse troepen: 'We staan binnen enkele uren in Mosoel'

31/10/16 om 16:27 - Bijgewerkt om 16:31

Volgens het Iraakse hoofd antiterrorisme duurt het niet lang voor zijn manschappen Mosoel binnenvallen. Het offensief op het IS-bolwerk gaat inmiddels zijn derde week in.

Iraakse troepen: 'We staan binnen enkele uren in Mosoel'

© AFP

De Iraakse troepen zetten maandag het offensief voort op de stad Mosoel, het laatste bolwerk van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in het noorden van Irak. Volgens Talib Shegati, hoofd antiterrorisme van het Iraakse leger, is het leger op paar honderd meter van Mosoel en zal het 'binnen een paar uur' binnenvallen.

'De soldaten van de Antiterrorismeafdeling rukken heel snel op. Het is geen kwestie van dagen, maar van uren voor ze Mosoel beginnen te bevrijden van terroristen', zegt Shegati in een interview met staatszender Iraqiya TV.

Iraakse regeringstroepen en Koerdische peshmerga lanceerden het offensief op 17 oktober vanuit het oosten, zuiden en noorden. Ze krijgen daarbij de steun van de internationale coalitie, aangevoerd door de Verenigde Staten. Daarnaast startten sjiitische milities ook een offensief vanuit het westen. Doel daarvan is niet Mosoel zelf, maar Tal Afar, om zo de bevoorradingslijn van IS af te snijden.

Mosoel is al meer dan twee jaar in handen van IS. De strijders van Islamitische Staat zijn met steeds minder, maar blijven zich hardnekkig verzetten. Volgens officials van het Amerikaanse leger vechten er nog zo'n 5.000 IS-militanten mee. Sinds het offensief is begonnen, hebben ze burgers massaal afgeslacht en gebruiken ze hen als menselijke schilden tegen de luchtaanvallen. Ze plegen regelmatig zelfmoordaanslagen met bomauto's, leggen boobytraps en blazen bruggen op, meldt CNN. Er wonen nu nog zo'n 1 miljoen mensen in Mosoel. (BELGA/JVL)

Lees het verslag van onze vrouw bij de peshmerga's:

'Daar ligt Mosoel', wijst een van hen richting de velden voor ons. 'Zo dichtbij. Het is jammer dat we niet tot aan de poorten van de stad kunnen gaan. Maar het is de beslissing van Bagdad: de herovering van de stad zal door het Iraakse leger en de politie gebeuren. Benieuwd of ze dat aankunnen.'

Onze partners