Iraakse president Massoum: 'Strijd om wereld te beschermen'

26/09/14 om 21:33 - Bijgewerkt om 21:31

De Iraakse president Fouad Massoum meent dat duizenden westerlingen in de rangen van Islamitische Staat (IS) strijden. De president vroeg bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om steun om 'de hele wereld te beschermen'. Hij bedankte de Verenigde Staten en Europese Unie voor hun steun.

Iraakse president Massoum: 'Strijd om wereld te beschermen'

Een SWAT-team van het Iraakse leger. © Reuters

In de rangen van de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) strijden volgens de Iraakse president Fouad Massoum duizenden islamisten uit westerse landen. "Het conflict trekt extremisten uit de hele wereld aan. Nieuw is dat duizenden met Europese of Amerikaanse nationaliteit daarbij zijn", aldus Massoum tegen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

'Gevecht om wereld te beschermen'

Hij oordeelt dat het daarom belangrijk is dat ook andere landen deelnemen aan de actie tegen IS. "Deze steun toont ons volk dat we niet alleen tegen de terreur strijden. Het is een gevecht om de hele wereld te beschermen."

"Ze regeren met haat en racisme en vallen onschuldige burgers aan. De IS is een gruwelijke terroristische organisatie", luidde het nog. "Ze vernielen woningen, gebouwen voor de eredienst en historische monumenten. Deze terroristische organisatie heeft grote financiële steun." Niettemin worden nog steeds successen tegen de militie geboekt. "Dat is alleen te danken aan de ondersteuning van de Verenigde Staten en de Europese Unie". (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners