Iraakse premier hekelt trage hulp van internationale coalitie

De Iraakse premier Haider al-Abadi (links) en de Amerikaanse president Barack Obama. © Reuters

De Iraakse premier heeft de trage steun van de internationale coalitie van de Verenigde Staten aan zijn leger aan de kaak gesteld. In Egypte volgde overleg met president Abdel Fattah al-Sissi over een vreedzame oplossing voor het conflict in Syrië.

De Iraakse premier heeft de “traagheid” van de militaire steun aan zijn leger door de internationale coalitie aan de kaak gesteld. Die coalitie, onder leiding van de Verenigde Staten, strijdt tegen de jihadisten van de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

“De internationale coalitie is erg traag in de hulp en opleiding van het leger”, zei premier Haider al-Abadi in Caïro, tijdens een ontmoeting met een groep journalisten. “De steun is erg traag, maar tijdens de afgelopen twee weken, was er een versnelling”, erkende hij evenwel.

‘Overgangsperiode in Syrië’

De premier is op staatsbezoek in Egypte en zei met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi gesproken te hebben over Iraakse “voorstellen” voor een vreedzame oplossing van het conflict in Syrië. Daarbij ging het om het opvullen van de leegte die verschenen is in de gebieden die op IS zijn heroverd, door een “gemeenschappelijke administratie tussen regering en oppositie tijdens een overgangsperiode”. Het doel daarbij is verhinderen dat “nieuwe terreurgroepen” ontspruiten in de gebieden die van het IS-juk zijn bevrijd.

De terreurmilitie veroverde vorig jaar grote gebieden in Irak, vooral in het noorden en westen, en in Syrië. De Iraakse autoriteiten krijgen steun van een internationale coalitie die luchtaanvallen uitvoert in beide landen en het leger in Irak steunt. Ook België is actief in de coalitie, maar de Belgische F-16’s nemen enkel deel aan de operatie boven Irak. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content