Interne partijrivaal Boris Johnson krijgt plaatsje binnen Cameron II

11/05/15 om 15:53 - Bijgewerkt om 15:53

De Britse premier David Cameron stelt enkele dagen na zijn herverkiezing zijn conservatieve regering samen. Ook de burgemeester van Londen, Boris Johnson, zal deelnemen aan zittingen van het kabinet.

Interne partijrivaal Boris Johnson krijgt plaatsje binnen Cameron II

Boris Johnson © Reuters

De Britse premier David Cameron maakt, enkele dagen na zijn herverkiezing, werk van zijn nieuwe, exclusief-Conservatieve regering. Zelfs voor zijn interne partijrivaal Boris Johnson, de burgemeester van Londen, is een plaatsje in Cameron II gereserveerd.

Boris zal aan zittingen van het kabinet deelnemen, evenwel zonder zelf een portefeuille te beheren. De als "excentriek" bekendstaande burgervader kan zich aldus op het bestuur van de Britse hoofdstad blijven concentreren. Volgens Britse media is het evenwel niet uitgesloten dat wielerfan Johnson binnen een jaar of zo een belangrijke ministerpost toegeschoven krijgt, ook al geldt hij als criticus van Cameron.

Snijden in pensioenuitgaven

Daags na de verkiezingen had hij al George Osborne, Theresa May, Philip Hammond, Michael Fallon en Iain Duncan Smith herbevestigd als minister van, respectievelijk, Financiën, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Defensie en Werk/Pensioenen. Die laatste mag zich opmaken om onder de term hervorming diep in de pensioenuitgaven te snijden.

Justitie zal onder Michael Gove (eerder minister van Onderwijs) vallen en Sajid Javid, economieminister onder Cameron I, wordt minister van Cultuur en Media. (Belga/AVE)

Onze partners