‘Internationale gemeenschap verspilt jaarlijks 94 miljard euro’ (Unicef)

Leerlingen in klaslokaal in Mali © Reuters

Het Kinderrechtenfonds van de Verenigde Naties (Unicef) ijvert naast toegang tot onderwijs ook voor een kwaliteitsvolle educatie. ‘De internationale gemeenschap verspilt jaarlijks 94 miljard euro’, klinkt het.

In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba heeft het Kinderrechtenfonds van de Verenigde Naties (Unicef) haar jaarlijkse Education for All-rapport voorgesteld. Het document focust op het overweldigende belang van onderwijs in ontwikkelingslanden. Naast toegang tot onderwijs voor iedereen hamert de organisatie vooral op kwaliteitsvol onderwijs. Jaarlijks verspilt de internationale gemeenschap immers 94 miljard euro aan gebrekkige educatie, zo stelt het rapport.

Onderwijs is een ongelooflijk krachtig instrument in onder meer het terugdringen van armoede, het promoten van gezondheid en voeding, en heeft een grote invloed op sociale en economische welvaart. Mochten alle kinderen toegang hebben tot basisonderwijs zou het inkomen per persoon op 40 jaar tijd toenemen met 23 procent, zo berekende de Unicef.

Omdat onderwijs zo belangrijk is voor ontwikkeling, onderschreven 164 landen in 2010 in Dakar zes internationale doelstellingen op het vlak van onderwijs die tegen 2015 gehaald moeten worden. Het Unicef-rapport is echter pessimistisch over het op tijd bereiken van de doelstellingen.

Aantrekkelijke verloning voor leraars

Daarnaast kunnen 250 miljoen kinderen wereldwijd amper lezen, schrijven of rekenen, hoewel ze minstens vier jaar lang school liepen. Met dat ontnuchterend feit wil de Unicef de aandacht vestigen op het grote belang van kwaliteitsvol basisonderwijs. De strijd voor toegang tot onderwijs voor iedereen heeft pas zin als tegelijk wordt ingezet op de kwaliteit.

Voor een kwaliteitsvol onderwijs zijn goede leerkrachten van essentieel belang. Het rapport pleit daarom voor veel aandacht voor de opleiding van leraars. Tegelijk moeten ze een aantrekkelijke verloning krijgen en moeten overheden ze vooral inzetten in regio’s waar ze het hardst nodig zijn. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content