Internationale gemeenschap steunt Somalië bij wederopbouw

Jarenlange burgeroorlog en terreur veranderden Somalië in een ‘kapotgemaakt land’. Nu zijn er voorzichtige signalen zijn dat de situatie verbetert, wil de internationale gemeenschap helpen.

De internationale gemeenschap heeft het Afrikaanse crisisland Somalië politieke en financiële steun bij de wederopbouw van de staatsstructuren toegezegd.

Europese landen geven samen met China, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika in totaal 50 miljoen pond (59,1 miljoen euro) om het leger en de politie weer op te bouwen en de bescherming tegen piraten te verhogen, liet de Britse premier David Cameron weten ter afsluiting van een eendaagse Somalië-conferentie in Londen.

Volgens Cameron moet bovendien de honger bestreden worden en moeten er structuren gecreëerd worden, die buitenlandse investeerders aantrekken. “Het einddoel is om in 2016 verkiezingen te houden”. Dat is ook belangrijk omdat anders het risico op terrorisme en massale migratie groeit.

“Het ogenblik is gekomen om de bevolking in Somalië te helpen”, zei de Somalische president Hassan Sheikh Mohamud, die samen met Cameron gastgever van de conferentie was.

Zijn land staat momenteel op een tweesprong. Er zijn al “vele positieve ontwikkelingen”, maar de weg is nog lang. “De mensen moeten de gevolgen van deze conferentie voelen”.

Seksueel geweld

Somalië lijdt al jaren onder het geweld van de radicale moslimmilitie Al-Shabaab, onder armoede en honger, en is een bolwerk van de piraterij. In de afgelopen twee jaar zijn de islamisten uit Mogadishu en andere grote steden verdreven.

Midden april had het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de regering van president Hassan Sheikh Mohamud erkend, waardoor de weg is vrijgemaakt voor technische steun en politiek advies.

Op de conferentie waren vertegenwoordigers uit meer dan 50 landen. Ze sloot aan op eerdere vergaderingen in Istanboel en Londen. Ook het in Somalië als taboe geldende onderwerp verkrachting werd aangesneden. Deze zomer zal een team van de Verenigde Naties door het land reizen om voorstellen uit te werken hoe tegen seksueel geweld kan opgetreden worden. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content