Internationale financiële crisis op de valreep afgewend

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Op de valreep is Washington erin geslaagd om een einde te maken aan de government shutdown en het schuldplafond te verhogen. Daarmee is een dreigende internationale betalingscrisis voorlopig van de baan.

Het moeizaam bereikte akkoord over de tijdelijke verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond en de heropening van de federale overheidsdiensten is bekrachtigd. De Amerikaanse president Barack Obama heeft de wet die door het Congres is gestemd, ondertekend.

De Amerikaanse Senaat keurde de begrotingsdeal goed met 81 stemmen voor en 18 tegen. Vervolgens haalde het voorstel het in het Huis van Afgevaardigden met 285-144.

Het compromis was uitgewerkt door Harry Reid, de Democratische meerderheidsleider in de Senaat, en zijn Republikeinse tegenhanger Mitch McConnell. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis, had al aangekondigd dat hij de stemming in zijn halfrond niet meer in de weg zou staan.

Obama kondigde al na de stemming in de Senaat aan dat hij de goedgekeurde wettekst onmiddellijk zou ondertekenen. Daarmee is de weg vrij om de Amerikaanse federale overheid donderdagochtend te heropenen en het schuldplafond te verhogen, zodat het land zijn rekeningen kan blijven betalen.

In een eerste reactie zei Obama dat het tijd was om de het compromis goed te keuren, “zodat we de wolk van onzekerheid kunnen wegnemen die boven onze bedrijven en ons volk hangt.” Obama zei dat hij bereid is om “met iedereen te werken, Republikeinen en Democraten in het Huis en de Senaat, die een goed idee heeft om onze economie te doen groeien.”

Daarmee komt een einde aan government shutdown die Washington zestien dagen op zijn grondvesten deed daveren. Tegelijkertijd wordt – op zijn minst voor een paar maanden – een internationale financiële crisis vermeden

‘Goede strijd gestreden’

Met het einde van zijn verzet tegen een open stemming in het Huis gaf John Boehner toe aan de druk die al weken op hem rustte. Uiteindelijk waren het, zoals al weken voorspeld was, vooral de 197 unanieme Democratische ja-stemmen die de zaak droegen.

Hoe dat uitdraait binnen de Republikeinse partij zal de komende weken duidelijk worden. In het Huis stemden 88 Republikeinen voor de Senaatstekst en 142 tegen. Dat de partij verdeeld is, is wel het minst wat je kan zeggen. De hele avond vlogen de interne verwijten openlijk heen en weer voor de televisiecamera’s.

“We hebben een goede strijd gestreden”, zei Boehner aan een radiostation in zijn thuisstaat Ohio. “Alleen hebben we niet gewonnen.” Opmerkelijk: Boehner kreeg applaus van zijn fractie, ook van de conservatieve Tea Party-militanten waar hij het de afgelopen weken – en dat niet voor het eerst – bijzonder moeilijk mee had.

Dat wil niet zeggen dat de Republikeinen zich nu neerleggen bij Obamacare. “We zullen blijven vechten om deze vreselijke wet te herroepen”, zei Mitch McConnell, de Republikeinse topman in de Senaat. Ook hij gaf zijn verlies toe: “Dit is, eerlijk gezegd, veel minder dan wat velen van ons gehoopt hadden, maar het is veel meer dan sommigen gezocht hadden.”

Nauwelijks toegevingen

Een onmiddellijke crisis is zodoende afgewend. Uitstel betekent echter niet noodzakelijk afstel. Onder het compromis worden er fondsen vrijgemaakt om de overheid weer te openen tot 15 januari en wordt het schuldplafond verhoogd tot 7 februari.Tegen 13 december moet een gemeenschappelijke commissie van het Huis en de Senaat een akkoord op poten zetten dat de Amerikaanse begroting saneert voort de komende tien jaar.

Barack Obama en de Democraten moesten uiteindelijk nauwelijks toegevingen doen. De Republikeinen, onder impuls van hun radicale Tea Party-vleugel in het Huis, hadden aanvankelijk geëist dat Obama grote delen van zijn nieuwe ziektewet zou ontmantelen. Uiteindelijk wordt er maar één detail veranderd aan Obamacare: de inkomens van mensen die subsidies ontvangen voor hun ziekteverzekering zullen beter gecontroleerd worden.

Niet de hele pot

Een en ander wordt gezien als een overwinning voor Obama. Hij had onvoorwaardelijk het einde van de government shutdown en de verhoging van het schuldplafond geëist en komt dichtbij dat doel. Feit is ook dat heel wat Republikeinen openlijk hun verlies toegeven.

Maar Obama krijgt lang niet de hele pot. Hij hield het been stijf om te voorkomen dat hij in de toekomst nog met de rug tegen de muur gedrumd zou worden met dreigementen over shutdowns en het schuldplafond, maar moet nu genoegen nemen met slechts enkele maanden uitstel.

De kloof tussen beide partijen blijft bijzonder diep. Levert het begrotingsoverleg niets op, dan is het niet ondenkbaar dat de VS na Nieuwjaar weer in dezelfde situatie terechtkomt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content