Internationaal Strafhof waarschuwt Filipijnen

14/10/16 om 11:20 - Bijgewerkt om 11:23

De Filipijnse autoriteiten riskeren voor het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) te moeten verschijnen voor het hun repressieve antidrugsbeleid. Dat zegt Fatou Bensouda, aanklager van het ICC, vrijdag.

Internationaal Strafhof waarschuwt Filipijnen

Rodrigo Duterte © Belga Image

Wie tot massageweld oproept dat onder de jurisdictie van het ICC valt of eraan deelneemt, 'kan door het hof strafrechtelijk vervolgd worden', waarschuwde Bensouda. of daaraan deelneemt , 'kan door het hof strafrechtelijk vervolgd worden', waarschuwde Bensouda. Bensouda viseert zo impliciet de Filipijnse president Rodrigo Duterte.

Duterte heeft sinds begin dit jaar de macht op de Zuid-Aziatische eilandengroep en voert een heel repressief antidrugsbeleid. Zo riep hij op om drugsdealers neer te schieten om de drugshandel in het land lam te leggen. Meer zelfs, volgens mensenrechtengroepen laat hij doodseskaders gewoon hun gang gaan. Politieagenten kunnen bovendien niet vervolgd worden als ze verdachten van drugshandel doden.

De laatste drie maanden worden zo al meer dan 3.000 doden op de Filipijnen gelinkt aan het nieuwe beleid. In sommige gevallen bestaat er wel twijfel of de slachtoffers wel in verband kunnen gebracht worden met drugshandel. (BELGA/JVL)

Onze partners