Interim-president: ‘Geloofwaardigheid van Brazilië herstellen’

Interim-president Michel Temer © REUTERS

De Braziliaanse interim-president Michel Temer wil de geloofwaardigheid van Brazilië dringend herstellen. Dat zei hij tijdens zijn eerste publieke toespraak na de schorsing van president Dilma Rousseff. Temer heeft ook zijn nieuwe regering voorgesteld, die enkel uit mannen bestaat.

Het is belangrijk om “snel de natie te verzoenen en het land te verenigen”, aldus Temer. “Mijn eerste woord voor het Braziliaanse volk zal het woord ‘vertrouwen’ zijn, vertrouwen in ons karakter, in de vitaliteit van onze democratie, in het herstel van onze economie”, ging hij verder. “Tezamen kunnen we de uitdagingen aan in deze periode van grote moeilijkheden. We moeten dringend een regering van nationale redding oprichten.”

Temer herhaalde ook nog dat de “sociale programma’s” zoals de sociale bijstand voor families en de sociale huisvesting zullen behouden worden.

De grootste uitdaging wordt de revitalisering van de economie en de bestrijding van de recessie. Brazilië telt momenteel 11 miljoen werklozen. Temer wees er ook op dat er maatregelen moeten worden genomen om de overheidsfinanciën weer in evenwicht te krijgen en het vertrouwen van de investeerders en de werknemers terug te winnen. “Er zullen enkel jobs gecreëerd kunnen worden als de economie goed werkt”, zei hij nog.

Petrobras

De Arbeiderspartij (PT) van Dilma Rousseff beschouwt het als haar grootste verdienste dat ze 40 miljoen mensen uit de armoede hebben gehaald. De PMDB van Temer was sinds 2003 coalitiepartner van de PT, maar stapte onlangs uit de coalitie om zo het interim-presidentschap op te nemen indien Rousseff geschorst werd. Temer verklaarde ook nog dat hij het onderzoek naar het Petrobrasschandaal niet zal belemmeren. Daarbij zijn zowel leden van de Arbeiderspartij als de PMDB betrokken.

Rousseff werd donderdag door de Senaat voor zes maanden geschorst, nadat eerder het Lagerhuis die schorsing had goedgekeurd. Er zal nu een onderzoek tegen haar gevoerd worden, dat moet uitmaken of ze inderdaad onrechtmatig geld bij staatsbanken leende om gaten in de begroting onzichtbaar te maken.

Volgens lokale bronnen wordt tegen meer dan 60 procent van de senatoren onderzoek gevoerd wegens corruptie of andere misdrijven. Ook de interim-president is al op de vingers getikt wegens overtreding van de kieswet.

‘Staatsgreep’

Ondertussen hebben de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en verschillende Zuid-Amerikaanse landen Brazilië opgeroepen om de instellingen in Brazilië. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep op tot kalmte en dialoog en verklaarde dat hij “vertrouwen heeft in het feit dat de autoriteiten van het land de democratische processen zullen respecteren, door de wetgeving en de Grondwet toe te passen”. En ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft “vertrouwen in de kracht van de democratische instellingen in Brazilië”, zei woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest. Verschillende Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Chili, Ecuador en Venezuela, veroordeelden echter de “staatsgreep” tegen Rousseff. De regering in Venezuela verwerpt zelfs “categoriek de parlementaire staatsgreep in Brazilië”. “Men vervangt de volkssoevereiniteit door de Grondwet en de democratie in gevaar te brengen”, aldus de regering van de socialist Nicolas Maduro.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content