Inlichtingendiensten Pakistan en Afghanistan sluiten akkoord

19/05/15 om 04:21 - Bijgewerkt om 04:21

De Pakistaanse en Afghaanse inlichtingendiensten zijn overeengekomen om samen te werken bij hun strijd tegen de taliban. Jarenlang waren deze inlichtingendiensten water en vuur.

Inlichtingendiensten Pakistan en Afghanistan sluiten akkoord

Nawaz Sharif (links) met Ashraf Ghani © REUTERS

De Pakistaanse ISI en de Afghaanse NDS hebben volgens een Pakistaanse legerwoordvoerder een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin de details over die samenwerking zijn vastgelegd.

Concreet is het de bedoeling dat de twee diensten onderling informatie uitwisselen en de operaties tegen de taliban op elkaar afstemmen. De afspraken daarover zouden vorige week gemaakt zijn, tijdens het bezoek van de Pakistaanse president Nawaz Sharif aan de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Sharif had toen al verklaard dat hij Afghanistan wil steunen in de strijd tegen de taliban.

Diep wantrouwen

De samenwerking tussen de twee inlichtingendiensten is opvallend en volgt op een lange periode van diep wantrouwen. De voorbije jaren hadden Pakistan en Afghanistan elkaar er immers meermaals van beschuldigd misbruik te maken van de aanwezigheid van de taliban, om de politieke situatie in het buurland te destabiliseren. De ISI stond aan de wieg van de taliban.

Maar de relaties tussen beide landen zijn duidelijk verbeterd sinds Ashraf Ghani vorig jaar president werd van Afghanistan.

(Belga/RR)

Onze partners