Informateur Lubbers praat met partijleiders

22/07/10 om 18:24 - Bijgewerkt om 18:24

De nieuwe Nederlandse informateur heeft donderdag al een reeks fractieleiders ontmoet. Vrijdag zet hij zijn gesprekken voort.

De Nederlandse Partij voor de Vrijheid is bereid om zo nodig een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA te gedogen. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders donderdag gezegd na een gesprek met de nieuwe informateur, Ruud Lubbers.

De PVV wil volgens Wilders echter zeer graag deel uitmaken van de coalitie. Maar als dat niet kan, wil de partij ze gedogen, zo werd de PVV-leider door Nederlandse media geciteerd.

Eerder op de dag hadden VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Job Cohen Lubbers geadviseerd om een kabinet van VVD, PVV en CDA ernstig te bekijken.

Rutte heeft altijd een voorkeur gehad voor een dergelijk kabinet. Cohen wil er nog altijd geen deel van uitmaken, maar is het ermee eens dat de mogelijkheid van een dergelijk rechts kabinet grondig wordt bekeken. Cohen's voorkeur is nog altijd een Paars-pluskabinet.

Ook Femke Halsema van GroenLinks blijft zweren bij een dergelijk kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. De poging om een dergelijke regering te vormen, liep vrijdag echter spaak.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft donderdag nog niet gesproken met Rubbers omdat hij eerst uit vakantie naar Nederland moest terugkeren.

Lubbers had donderdag bekendgemaakt dat hij een gesprek zou hebben met alle fractieleiders.

Lees meer over:

Onze partners