Indringer Witte Huis: chef veiligheid neemt ontslag

01/10/14 om 22:47 - Bijgewerkt op 02/10/14 om 00:40

Nadat een gewapende indringer tot ver in het Witte Huis was geraakt, en pas werd overmeesterd door een man die geen dienst had, en ook nadat bekend werd dat de president in de lift gestaan had met een gewapende, veroordeelde man, heeft het hoofd van de veiligheidsdienst, Julia Pierson, ontslag genomen.

Indringer Witte Huis: chef veiligheid neemt ontslag

Julia Pierson, niet langer verantwoordelijk voor de veiligheid van de president © Reuters

Julia Pierson, directrice van de geheime dienst en verantwoordelijke voor de bewaking van de president, heeft haar ontslag aangeboden en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft dat aanvaard. Ze wordt tijdelijk opgevolgd door Joseph Clancy, een gepensioneerde veiligheidsagent.

Er werd in eerste instantie onvolledig gecommuniceerd over de met een mes gewapende indringer die bijna 2 weken geleden in het Witte Huis binnendrong. De 42-jarige Omar Gonzalez, een oorlogsveteraan met post-traumatisch stresssyndroom, was over de omheining gekropen, was door de tuin gerend, het Witte Huis binnengelopen en had bijna de andere kant van het gebouw bereikt toen hij door een veiligheidsagent die geen dienst had, werd gevloerd en overmeesterd.

Eerst was gezegd dat Gonzalez al net na de toegangsdeur was tegengehouden. Later werd ook bekend, telkens door onthullingen van de Washington Post, dat de portier niet tijdig van het aankomend gevaar op de hoogte gesteld was - anders had hij de deur kunnen vergrendelen.

Voorganger

Drie dagen voor dit incident had de president, bij een bezoek aan Atlanta, de lift genomen waarin een plaatselijke veiligheidsagent stond die een wapen droeg. De man bleek veroordeeld te zijn voor het toebrengen van slagen en verwondingen.

In aanwezigheid van de president mogen volgens een strikt protocol alleen diens eigen veiligheidsmensen bewapend zijn.

Dinsdag werd Pierson aan de tand gevoeld over de incidenten in de bevoegde commissie van het Congress. Ze maakte geen goede indruk.

Pierson was zelf in functie gekomen met de opdracht de boel beter geregeld te krijgen. Haar voorganger, Mark Sullivan, was na een serie schandaaltjes wandelen gestuurd. Drie veiligheidsagenten bleken onder zijn bewind bij een bezoek aan Amsterdam tijdens hun dienst alcohol gedronken te hebben. Acht agenten werden ontslagen nadat ze tijdens een presidentieel bezoek aan Colombia prostituees over de vloer kregen.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners