Indonesische politie verijdelt terreuraanslagen

14/05/10 om 15:34 - Bijgewerkt om 15:34

De terreurdaden waren gepland tijdens de vieringen van de Indonesische Onafhankelijkheidsdag op 17 augustus.

Indonesische politie verijdelt terreuraanslagen

© Belga

De Indonesische politie heeft naar eigen zeggen verschillende terroristische aanslagen kunnen verijdelen. De terreurdaden waren gepland tijdens de vieringen van de Indonesische Onafhankelijkheidsdag op 17 augustus.

De Indonesische president, nationale functionarissen en buitenlandse gasten waren het doelwit van de gewapende militanten. Het complot bevatte ook plannen om hotels in de hoofdstad Jakarta binnen te vallen en daar zoveel mogelijk buitenlanders, vooral Amerikanen, te vermoorden. Na de aanslagen wilden de rebellen een Islamitische staat uitroepen.

Deze ontdekking kadert in de pogingen om het terrorisme in Indonesië te bestrijden. In februari kon de politie een illegaal trainingskamp op het Indonesische eiland Sumatra ontmantelen. Daarbij werden dertien vermoedelijke islamitische rebellen gedood en ongeveer zestig anderen opgepakt.

Mumbai

Het terreurplan is volgens de Indonesische politie geïnspireerd op de dodelijke terreuraanslagen in Mumbai, twee jaar geleden. Toen vielen gewapende militanten twee luxehotels aan, alsook een treinstation en een Joods centrum. Er vielen toen minstens 160 doden.

Lees meer over:

Onze partners