Indignados protesteren overal ter wereld

15/10/11 om 15:31 - Bijgewerkt om 15:31

Zaterdag was de eerste internationale actiedag van de Indignados, de beweging die in Spanje ontstond uit protest tegen het kapitalisme en de almachtige financiële sector.

Indignados protesteren overal ter wereld

© Epa

Volgens de actiewebsite 15october.net waren er manifestaties voorzien in 951 steden in 82 landen. Ook in Brussel werd een betoging gehouden.

Banken aangevallen in Italië
De beweging ontstond op 15 mei in Madrid en leidt exact vijf maanden later tot een wereldwijde golf van verontwaardiging. Er werd zaterdag onder meer betoogd in het financiële district van Londen en aan de Europese Centrale Bank in Frankfurt.

In Italië kwamen tienduizenden mensen op straat. De voor 14 uur voorziene demonstratie in Rome startte vroeger dan gepland. Volgens Italiaanse media hebben enkele vermomde demonstranten meerdere auto's in brand gestoken. Anderen verbrandden de Italiaanse en Europese vlag aan een hotel. Bij enkele banken werden de ramen ingeslagen.

Occupy Wall Street
In New York wordt al sinds 17 september een park bezet door de beweging Occupy Wall Street en wordt zaterdag verzameld op het bekende Times Square.

In Madrid trokken de betogers vanuit vijf plaatsen naar de Puerta del Sol, het plein dat deze lente een maand lang bezet werd door de Indignados. De actievoerders zullen dat in de nacht van zaterdag opzondag opnieuw doen. In het Zuid-Europese land, waar het ongenoegen wordt gevoed door de recordwerkloosheid van meer dan 20 procent, heeft de beweging al het meest bereikt. Ze verhinderde er onder meer de uitzetting van tientallen Spanjaarden die hun hypotheek niet meer konden afbetalen.

'Hete herfst'
Volgens een woordvoerder van de Indignados in Spanje moet 15 oktober het startpunt worden voor een "hete herfst".

Mario Draghi, die op 1 november de nieuwe topman van de Europese Centrale Bank wordt, heeft begrip voor de Indignados. "Jonge mensen hebben gelijk om verontwaardigd te zijn. Ze mogen protesteren, maar enkel als dat vreedzaam blijft."

"Toen wij jong waren was alles anders", aldus Draghi, die opgroeide in de babyboomgeneratie. "Hoewel de financiële markten een zondebok zijn geworden, kan ik de verzuchtingen van de jongeren verstaan. (Belga/TE)


Lees meer over:

Onze partners